CORESPONDENȚĂ DIN TURCIA: ÎN VACANȚĂ (PROF . DR. DOREL COSMA)

Sunt de câteva zile în mijlocul industriei de turism din Turcia. Antalya este o zona de atracție pentru turiștii din lumea întreagă.

De la sosire am admirat organizarea excelentă  si preocuparea pentru un sejur plăcut. Firmele turistice din aeroport au ghizi pregătiți în limba turistului, iar numele firmei este amplasat la loc vizibil și ușor de găsit.

Totul este calm și prietenos,  așa cum de altfel se întâmplă și la sosirea la hotel. Mă întrebam, oare când va ajunge și în România  amabilitatea în turism. La noi, în afară de prețuri nu a crescut nimic. Nici serviciile, nici respectul pentru turist. Doar recuperarea pierderilor din perioada covid este preocuparea esențială  a majorității celor din firmele de specialitate. O excursie de specializare in Turcia nu le-ar strica.                        

Complexul  Lykia World Antalya, unde am fost cazați, este un adevărat complex de basm. Numeroase piscine, parcuri, terenuri de sport, echipe de entertainment, teatru, disco și ,peste toate, condiții excelente în camere și mâncare, respectiv  băuturi la discreție pe întreaga perioada a zilei. Și totul în prețul biletului. Te simți minunat,degajat și respectat. Chiar dacă privind în jurul tău, te întrebi dacă nu cumva Putin a invadat și aici? Sunt câteva mii de turiști ruși și nu din cei oligarhi. Ei au alte locuri.

Cei pe care i-am întâlnit aici sunt oameni normali, despre care televiziunile noastre vorbesc că ar fi necăjiți, nemulțumiți și plini de grijile restricțiilor. I-am văzut foarte dezinvolți,plini de entuziasm,cu vârste între 25-55 de ani, cu familii, copii, simțindu-se în largul lor. Mai mult chiar, aici limba”oficială” pare a fi rusa. Chiar și turcii s-au obișnuit să salute pe toata lumea, mai întâi cu”Dobre utro”. Nu deranjează însă  pe nimeni, chiar dacă uneori răspunsurile vin cu “Hello”, Good morning “.

Lumea  se simte bine. E liniște, e pace și la această mare se bălăcesc și turci , și ruși, și ucrainieni, și români, nemți, francezi s.a. Ne bucurăm de soare, de o lume turistică deosebită  și de oameni care știu să facă turism.       

PROF. DR. Dorel Cosma