CONFLUENŢE LITERARE

Scriitori clujeni la Festivalul Internațional de Teatru și Literatură “Liviu Rebreanu” 
  
Ediția a XI-a – Bistrița 
  
În perioada 26 – 29 noiembrie a avut loc la Bistrița Festivalul Internațional de Teatru și Literatură “Liviu Rebreanu “ ediția a XI-a, la care au participat scriitori din Israel, China, Franța și România. 
  
În cadrul amplelor manifestări, coordonate de prof.dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal “George Coșbuc “ și Elena M. Cîmpan s-a vernisat la galeriile “Casa cu lei “expoziția “Literatură și caricatură “ a pictorului Marian Avramescu din Prahova, iar seara la Sinagogă s-a jucat o adaptare după “Țiganiada “ de Ioan Budai Deleanu de către actorii Teatrului Muzical din Galați, având în distribuție actorii :Isabela Oancea, Luminița Vologa, Mihai Păun și Lucian Anton. 
  
În a doua zi a manifestărilor au avut loc lansări de reviste și cărți și aniversarea a 10 ani de activitate a Asociației CONEXIUNI. În acest context a fost lansată antologia „Un deceniu de conaxiuni “, realizată de Dorel Cosma și Elena M. Cîmpan, în care sunt cuprinși poeți din toată țara ce au activat în cadrul acestei asociații, printre care și scriitorii clujeni Al.Florin Țene și Cornel Udrea, inslusiv revistele “Destine Literare“, din Montreal - Canada, “Lumină Lină “ din New York și “ Nosa Nostra“, din Bistrița, prezentate cu multă acuratețe de ziarista Muguraș Maria Petrescu. 
  
În cadrul acestor manifestări și-au lansat cărți și reviste scriitorii: Dorel Cosma, Cioba Ioan, Maria Muguraș Petrescu, Anca Sîrghie, Mariana Pândaru, Elena M. Cîmpan, Fătu Nalațiu Victoria, Feier Nicolae, Yang Zhaoyu, din China, Joel Conte din Franța, Afif Shlewet din Israel, Pop Aurel, Pop Felician, Cornel Udrea, Vasile Muste, Laszlo Robert, Weimer Adrana, Menuț Maximinian, Miloș Alexandru Cristian, Mizgan Gheorghe, Vidican Alexandru și Nicolae Vrășmaș. Au foat lansate revistele “Citadela ,”Confluențe “ , “Muzeul Sătmărean“ și ”Marmația Literară “ 
  
Seara la Sinagogă a avut loc concertul orchestrei de suflători din Voiron-Franța, după care a urmat piesa de teatru “ Amor în farmacie“ adaptare după Eugene Labiche, în iterpretarea artiștilor de la Teatru Național București: Anca Țurcașiu, Andrei Duban, Liliana Pană, Dragoș Ionescu și Dan Tudor, în regia lui Dan Tudor. 
  
În a treia zi au fost lansate revistele:” Ardealul Literar” din Deva, director Mariana Pândaru Bârgău, “ Eupholion“ din Sibiu,”Gens latina “, din Alba Iulia, “Cenaclul de la Păltiniș “, “Lumina slovei scrise “,de la Sibiu,”Poarta de su Feleac“ din Cluj, director fondator al muzeului Gheorghe Căpușan și “Gând Românesc”. director Virgil Șerbu Cisteianu. 
  
Seara la Sinagogă a fost prezentată piesa de teatru” Haimanaua“, după Victor Eftimiu, în interpretarea actorilor de la Teatru Național București: Dan Tudor, Tudorel Filimon, Alina Chivulescu, Dragoș Ionescu, Adela Popescu și Andrei Duban. 
  
În ultima zi a amplelor activități de la Casa cu Lei, Al.Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor a vorbit despre activitatea celor 33 de filiale ale acestei organizați profesionale, după care a lansat și prezentat întreaga colecție a revistei “Agora Literară “, una din cele 18 reviste ce le editează Liga Scriitorilor după care a prezentat ultimele două romane “Un ocean de deșert “ și “ Răzbunarea gemenelor“ din ciclul de șapte romane “Insula Viscolului “. 
  
O surpriză plăcută, în cadrul acestui context, a fost când actorul Claudiu Pintican de la teatru Ararat din Baia Mare a susținut un impresionant recital poetic cu versurile poetei Titina Nica Țene, răsplătit cu vii aplauze, iar autoarea a vorbit, apoi, despre volumele sale. Și-au mai lansat cărți: Ioan Radu Văcărescu, Silviu Guga Virgil Șerbu Cisteianu, Victor Știr, Andrei Moldovan Sorin Lucaci, Ștefan Veșcari, 
  
În cadrul acestui moment un grup numeros de colidători din Mureș, în costume naționale, ne-a oferit o mare surpriză a susținând un concert de colinde. 
  
Scriitoriiclujeni Titina Nica Țene, Al.Florin Țene și Cornel Udrea au primit DIPLOMA DE EXCELENȚĂ pentru oferta literară prezentată în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Literatură “Liviu Rebreanu “. 
  
Seara, la Sinagogă, a avut loc premiera piesei de teatru “Viața ca o …paradă “, de Cornel Udrea, în interpretarea actorilor: Claudiu Pintican și Dana Ilie Barbosu de la Teatruy ARARAT din Baia Mare, în regia lui Claudiu Pintican. 
  
Întreaga manifestare s-a bucurat de o largă apreciere a publicului bistrițean, prezent în număr mare la manifestările desfășurate în cele patru zile, omagiu adus celui care s-a ridicat ca un arbore secular de pe plaiurile județului Bistrița-Năsăud, Liviu Rebreanu. 
  
Al.Florin Țene