CONCERT EXTRAORDINAR DE CRĂCIUN CU CORUL NAȚIONAL DE CAMERĂ ”MADRIGAL”

Primăria municipiului Bistrița prin Centrul Cultural Municipal ”G. Coșbuc”, în colaborare cu Societatea de Concerte Bistrița organizează, în perioada 12 decembrie 2017 ora 18:00, la Palatul Culturii un CONCERT EXTRAORDINAR DE CRĂCIUN cu CORUL NAȚIONAL DE CAMERĂ ”MADRIGAL”. Biletele se găsesc la sediul Palatului Culturii, de luni până vineri de la ora 09:00 - 13:00. Prețul unui bilet este de 15 Lei.

Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”, unul dintre cele mai apreciate ansambluri corale profesioniste, este o emblemă a vieții muzicale românești și universale, iar în cei 54 de ani de existență artistică, numele său a reprezentat, de numeroase ori, imaginea României în lume, devenind un adevărat “brand de țară”.

A fost înființat în anul 1963 de dirijorul Marin Constantin, membrii ansamblului fiind selectați exclusiv din rândurile studenților Conservatorului București. La numai 5 ani de la nașterea sa, Madrigalul a primit Medalia UNICEF, iar 3 ani mai târziu, prestigiosul premiu al Criticii Muzicale Germane. Au urmat IL Saggitario d’Oro – Italia, 1976, Medaille en Vermeil – Luxemburg, 1979, Diploma de onoare și Premiul Grand Duc Adolf tot în 1979, Premiul excepțional al ATM în 1979, Diploma de onoare a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în 1985 și 1993.

În 1992, președintele UNESCO din acel timp, Federico Mayor, a ținut un discurs emoționant omagial și i-a oferit maestrului Marin Constantin titlul de Ambassadeur de bonne volonte de l’UNESCO. În anul 2003 Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” a primit din partea Președinției României, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor. Au urmat și alte distincții importante: medaliile Enescu și Eminescu, Crucea Patriarhală Ortodoxă, Premiul Speranței, conferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Începând din anul 1964, Madrigalul a participat la toate edițiile Festivalului Internațional “George Enescu”. Din 1969, Madrigalul a susținut permanent concerte în SUA, Canada, Europa și Asia, realizând până în prezent peste 4100 de concerte, dintre care 2000 în străinătate.

“Miracolul Madrigal”, cum l-a numit Wilma Vernocchi, membră a conducerii Operei Scala din Milano, a incitat imaginația multor poeți și compozitori care au scris special pentru ansamblul creat de Marin Constantin. Miriam Marbe, Sigismund Toduță, Sabin Pauta, Tiberiu Olah, Liana Alexandra, Cornel Țăranu sunt doar câteva nume din componistica românească, iar din rândul poeților, Grigore Vieru și Nichita Stănescu au scris cele mai vibrante poeme dedicate Madrigalului.

Discografia realizată de Madrigal numără 46 CD-uri și numeroase LP-uri  înregistrate la Electrecord. De excepție este CD-ul Mysterium cu soprana Angela Gheorghiu și Orchestra Filarmonicii din Londra, dirijată de Ion Marin, album înregistrat la Casa Decca; au fost realizate filme de scurt metraj și filme de televiziune difuzate în România, Italia, Belgia, Franța, Germania, Olanda, Japonia și Macedonia. BBC a realizat în 2006 un film cu Angela Gheorghiu și Corul Madrigal la Mănăstirile din Bucovina, iar Mirel Ilieșiu a luat la Festivalul de la Cannes premiul Palm d’Or cu filmul Cântecele Renașterii în interpretarea Madrigalului. Producțiile cinematografice de scurt metraj realizate în străinătate mai conțin câteva filme importante cu Madrigalul: Filmul Televiziunii Germane, în selecta serie “Coruri celebre”, unul al Televiziunii Italiene cu Missa Criolla, realizat la Centrul Internațional de Studii Muzicale, un film Amsterdam – București, realizat de Televiziunea Română în colaborare cu cea olandeză, un film de revelion, în anul 1971, semnat de cineaștii unor televiziuni franceze, și un film al Societății Japoneze pentru dezvoltarea muzicii, cu titlul Corul Madrigal din București. Un alt film admirabil și multipremiat, “Madrigalul în Japonia”, a fost realizat de Viorel Sergovici, de la TVR.

În ianuarie 2011, Marin Constantin a trecut în neființă. Celebrul dirijor Ion Marin a devenit directorul de onoare al ansamblului. Conducerea dirijorală i-a fost predată dirijorului Voicu Popescu de către însuși maestrul fondator. Actualmente, dirijorul Corului Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” este Anna Ungureanu, discipol cu 9 ani de experiență alături de maestrul Marin Constantin, iar dirijorul secund al corului este Cezar Verlan.

SURSA: http://madrigal.ro/madrigal/istoric/