CONCERT ANIVERSAR - CORUL ”VIVA LA MUSICA” LA 45 DE ANI DE ACTIVITATE

Corul de cameră Appassionata al Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc” Bistriţa a participat sâmbătă 25 aprilie 2015 la aniversarea a 45 de ani de activitate a Corului ”Viva la Musica” al Forumului Democrat German din Cluj-Napoca. Concetul aniversar comun al celor două coruri, Viva la Musica şi Appassionata, a avut loc la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” începând cu ora 18:00 sub bagheta magică a maestrului Francisc Mureşan.

Programul concertului a fost următorul:

1. Daniel Friderici – Drei schöne Dinge fein

2. Orazio Vecchi – Fa una canzone

3. Givani Giacomo Gastoldi – Speme amorosa

4. Antonio Scandelli – Bonzorno Madonna

5. Orlandus Lassus – Matona mia cara

6. Erasmus Widmann – Wohlauf, ihr Gäste

7. Hans Leo Hassler – Ihr Musici frish auf!

8. Marius Cuteanu – Rugăciune

9. Marius Cuteanu – Sfânt

pauză

10. Camille Saint-Saëns – Ave Verum

11. Serghei Rahmaninov – Bogoroditse devo, Raduisia

12. Randall Thompson – Alleluia

13. Tudor Jarda – Pan

14. Simeon Niculescu – Iac’ aşa

15. Alexandru Paşcanu – Chindia

16. Gheorghe Danga – Sârba pe loc

 

În cadrul evenimentului aniversar au fost prezentate mai multe mesaje. Din partea corului Appassionata, Dl. Mircea Chira, preşedintele corului, a prezentat următorul mesaj:

 

Viva la Musica – 45 de ani! 

Rememorez cu nostalgie momentele de început ale activităţii corului Viva la Musica din anii 1970 ai Clujului, când, ca elev sau student, admiram în competiţiile artistice de atunci prestaţia plină de eleganţă până la distincţie a acestei formaţii.

Să fii un cor de amatori, oricare ai fi, în Clujul cultural prin excelenţă şi să împlineşti, iată, 45 de ani de existenţă, nu este puţin lucru.

Ştiu din experienţa proprie, ce înseamnă continuitatea unei formaţii corale în vremurile de până acum şi pot spune că aceasta presupune cel puţin următoarele condiţii:

-          un grup de persoane cu preocupare pasionantă pentru genul muzicii corale;

-          o organizaţie tutelară mai mult sau mai puţin oficială;

-          un dirijor profesionist disponibil la compromisul de a lucra cu o formaţie de amatori.

Aş dori cu această ocazie să dăm expresia concretă, actuală pentru aceste condiţii în cazul Viva la Musica.

Grupul de persoane emulate de plăcerea de a-şi pune vocea în armonie cu multe altele spre încântarea sufletelor, este acum pe scenă în faţa Dvs. azi. Trebuie menţionat că sunt în grup destule persoane care activează în cor de la începuturile lui. Se distinge între acestea inimosul preşedinte Tavi Sandu, care de-a lungul multor ani a întreţinut cultul pentru Viva la Musica, menţinând coeziunea grupului.

      Cadrul administrativ sub egida căruia activează acum Viva la Musica este oferit, spre cinstea sa, de Forumul Democrat al Germanilor din Cluj-Napoca, organizaţie pe care o aniversăm tot astăzi, urându-i “La mulţi ani!” pentru cei 25 de ani de existenţă. Prin preocuparea generoasă a lui Willi Schreiber acest cor are asigurate actualmente cele necesare desfăşurării activităţii.

      A treia condiţie, dar nu ultima, ci dimpotrivă, cea mai semnificativă ca importanţă, este aceea a dirijorului dispus la eforturile de răbdare şi munca dificilă în activitatea cu amatorii. Aceasta este asigurată de prietenul nostru, al tuturor şi al muzicii corale, prof. Francisc Mureşan, pentru noi, Franco.

      El, Franco, este numitorul comun al nostru, al corurilor Viva la Musica din Cluj-Napoca şi Appassionata din Bistriţa şi această paternitate dirijorală comună a stat la baza unei relaţii fraterne între cele două coruri.

      După atâtea turnee şi concerte magice de-a lungul anilor, pe la noi şi prin străinătate, susţinute în comun sub bagheta măiastră a lui Franco, putem spune că suntem două coruri surori.

      Iată motivul familiar sau “familial” pentru care noi, Appassionata, participăm fizic şi afectiv acum aniversând pe sora noastră mai mare cu 10 ani, Viva la Musica.

      La mulţi ani, dragă Viva la Musica!

      Să cânţi în continuare mulţi, mulţi ani, spre încântarea celor care te ascultă!

Cluj-Napoca, 25 aprilie 2015

 Corul Appassionata adresează sincere mulţumiri conducerii Centrului Cultural Municipal pentru facilitarea participării la acest eveniment.