CENTRUL CULTURAL MUNICIPAL ,,GEORGE COȘBUC’’ BISTRIȚA - ZILELE OPEREI ,,CONSTANTIN PAVEL’’.

Primăria Municipiului Bistrița împreună cu Centrul Cultural Municipal ,,George Coșbuc’’  Bistrița au invitat patru membri ai Asociației Scriitorilor din Județul Hunedoara (Mariana Pândaru, scriitoare, Ioan Vasiu, scriitor, Dumitru Tâlvescu, scriitor și Muguraș Maria Petrescu, traducătoare de literatură) să participe la cea de a VI-a ediție a Zilelor Operei ,,Constantin Pavel’’, care a avut loc între 20-21 mai a.c.

Nu voi spune așa cum se obișnuiește destul de des în astfel de cazuri, că nimic nu avea să prevestească timpul minunat pe care urma să-l petrecem în acest străvechi oraș. În primul rând, mergând de la Deva la Bistrița, călătorul are ocazia să treacă prin diverse locuri încărcate de istorie, spiritualitate și monumente diverse: Lancrăm (satul unde se află Casa Memorială Lucian Blaga), Alba-Iulia cu impunătoarea cetate, cele două episcopii (ortodoxă și catolică), muzee care sunt  dovada vie a Unirii înfăptuite de Mihai Viteazul și a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, celebra Biliotecă Batthyaneum, Mănăstirile Râmeț și Nicula. Pe măsură ce ne apropiem de destinația noastră peisajul se schimbă, relieful capătă forme mai înalte, acoperite de o vegetație bogată, casele au o arhitectură deosebită de ceea ce văzusem până atunci.

Ajungem, în sfârșit, în frumosul oraș Bistrița. Nu era pentru niciunul dintre noi prima dată când ne aflam aici. Ne întâlnim pe undeva cu  Maria Herineanu, referent al Centrului Cultural Municipal ,,George Coșbuc’’  Bistrița. În afară de îndatoririle ei de serviciu, timp de două zile, ea avea să ne conducă peste tot și să se asigure, în permanență, că aveam tot ce ne trebuie, că ne simțeam bine și că ajungeam la timp în orice loc. Și tot ce a făcut Maria Herineanu pentru noi în acele zile a făcut cu grație, calmitate, prietenie, o bucurie care se vedea că-i pleca din suflet de a ne spune și a ne împărtăși cât mai multe despre activitatea  culturală deosebit de variată și densă depusă de acest centru cultural, condus de Prof. Dr. Dorel Cosma. 

Activitatea instituției este aceea a unei echipe foarte bine sudate, în sensul că fiecare știe exact ce are de făcut în orice moment. De altfel ar fi și foarte greu, dacă nu chiar imposibil, ca ei să poată realiza atâtea manifestări variate și de așa o amploare, pornind de la planificarea evenimentelor la început de an calendaristic, organizarea lor cu mult timp înainte ca ele să aibă loc, urmărirea lor în timpul desfășurării, grija ca invitați sau participanți direcți să fie foarte bine cazați și să aibă un sejur cât mai plăcut și mai variat, atenția permanentă, sentimentele de solicitudine, o politețe desăvârșită, dar niciodată rece și distantă, o finețe cu care ți se răspunde în orice moment, o dorință de a comunica multe și de a împărtăși din experiența lor sau a altora, legăturile de colaborare bazate mereu pe o prietenie sinceră, nedisimulată, respectul pe care îl afișează ca pe ceva firesc, înnăscut, cultura de care nu fac niciodată étalage de moi, zâmbetul pe care îl au mereu pe buze, faptul că nu sunt obosiți (sau cel puțin nu arată), plictisiți, sau cu gândul în altă parte, atenți la cele mai mici detalii, profesionalismul impecabil, bucuria de a fi împreună, toate acestea și încă multe altele îi caracterizează pe prietenii noștri de la Centrul Cultural Municipal ,,George Coșbuc’’  Bistrița. Când îi întâlnești, nu-ți trebuie decât o clipă să te împrietenești cu ei, să devii membru al familiei lor. Te primesc și te adoptă cu drag.

Activitățile Centrului Cultural sunt dintre cele mai variate, ele focalizăndu-se pe o multitudine de manifestări artistice, ținând cont în acest timp și de faptul că în orașul Bistrița trăiesc mai multe etnii (români, sași, maghiari, evrei, etc.).

  Monumentul ridicat de comunitatea evreiască din Bistrița ,,În amintirea celor 7000 de copii, femei, bărbați evrei, deportați din Jud. Năsăud, schingiuiți și uciși în crematoriile din Birkenau-Auschwitz sau în lagăre similare: precum și în amintirea miilor de români duși în același fel în sclavie și la moarte de către fasciști și hitleriști’’

  Amfitrionii acestei manifestări au fost: Dl. Ovidiu Crețu, Primarul orașului Bistrița, Dr. Mircea Gelu Buta, Managerul Spitalului Județean Bistrița-Năsăud și gazda noastră Prof. Dr. Dorel Cosma, Directorul Centrului Cultural Municipal ,,George Coșbuc’’ Bistrița. Cei trei au vorbit despre importanța evenimentului precum și despre personalitatea lui Constantin Pavel.

Prima seară (miercuri 20 mai 2015) avea să se încheie cu un spectacol minunat de canțonete, susținut de artiștii lirici ai Teatrului de Operă și Balet ,,Oleg Danovschi’’ din Constanța. Timp de o oră și ceva impozanta și frumoasa Biserică Evanghelică din Bistrița, având o acustică deosebită, a răsunat de acordurile unor celebre canțonete italiene (O sole mio, La Paloma, Volare, Non ti scordi di me, La Spagnola, Parla piu piano, Chitarra Romana, Con te, partiro, Funiculì, funiculà, ș.a.). Biserica s-a umplut de ropotele de aplauze cu care publicul i-a răsplătit pe actorii lirici ai acestui teatru.

Ziua de 21 mai a debutat cu o vreme minunată și a fost plină de surprize. La 8.30 dimineața scriitorii hunedoreni s-au prezentat la Centrul Cultural unde, timp de o oră,  au înregistrat o emisiune pentru radio și televiziune.

Moderatorul ei a fost Prof. Dr. Dorel Cosma (de data aceasta și în calitate de scriitor) care, împreună cu invitații, a reușit cu succes să arate care este relația de colaborare dintre scriitorii bistrițeni și hunedoreni, sau cum este opera acestora prezentată în revistele literare publicate în cele două județe (este vorba aici în special de ,,Ardealul Literar’’ - jud. Hunedoara și de ,,Conexiuni’’  - jud. Bistrița-Năsăud). Pe parcursul emisiunii cei patru au răspuns întrebărilor puse de Prof. Dr. Dorel Cosma, și-au prezentat cărțile și au recitat din poeziile lor. A fost o emisiune deosebit de interesantă (păcat că timpul a fost limitat pentru că ar mai fi fost foarte multe de spus și de adăugat). S-au mai discutat  și aspecte privind colaborarea celor două reviste cu scriitorii din diaspora, în special legătura care există între scriitorii din România și ,,Lumină Lină / Gracious Light’’ de la New York (condusă de Pr. Prof. Univ. Dr. și scriitor Theodor Damian)

În final s-a mai abordat problema poeziei contemporane române și cum este ea reprezentată în traduceri.

Apoi hunedorenii au vizitat redacția celui mai cunoscut ziar bistrițean ,,Răsunetul’’, condus de scriitorul Menuț Maximinian, pentru ca la ora 12.30 să participe la emoționantul moment artistic și de pomenire închinat Zilei Eroilor.

În aceeași după-amiază a avut loc la Casa cu Lei întâlnirea scriitorilor din Jud. Hunedoara cu cei din Jud. Bistrița-Năsăud.

  Din partea gazdelor au fost prezenți: Prof. Dr. Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan (scriitoare și Președinta Societății ,,Conexiuni’’) care a prezentat deosebita revistă cu același nume Nr. 28-29/2015, unde se reflectă activitatea artistică a Centrului Cultural Municipal. Însă această întâlnire a avut și un caracter de lucru, deoarece Mariana Pândaru și Ioan Vasiu au prezentat revista ,,Ardealul Literar’’ și respectiv ziarul de la Orăștie ,,Palia Express’’. Cu această ocazie Prof. Dr. Dorel Cosma a oferit invitaților câte o diplomă din partea Centrului Cultural.

La această întâlnire scriitorii din cele două județe și-au oferit cărți: Eugenia Zegrean – Focul sacru, Menuț Maximinian – Cronica de gardă, Gheorghe Mizgan – Roua din cuvânt, Mariana Pândaru – Medicina ca misiune, Cartea florilor, Ioan Vasiu – Bolnav de poezie, Aruncând cu pietre după vânt, Vis cu ochii deschiși și Târziu în cuvinte, Dumitru Tâlvescu – Altfel poemele, Carul cu aur și Vameș la curțile dorului. Muguraș Maria Petrescu a oferit cărți cu traduceri făcute de ea în engleză și franceză: Theodor Damian – Semnul Isar / The Isar Sign, Dumitru Ichim din Kitchner, Canada – Ideograma sufletului meu / The Ideogram of My Soul, Jumătate de inel deasupra oceanului / Half of Ring above the Ocean, Passionaria Stoicescu – Doamna Bonsai / Madam Bonsai, George Stanca – Angel radios / Ange radieux, Dan Ghițescu – L’homme qui venait de l’Est.

Au mai participat scriitorii: Al. C. Miloș, Nicolae Vrășmaș, Victoria Fătu Nalațu, Maria Herineanu și alții.

S-au citit  poezii.

Dar momentul mult așteptat al serii a fost reprezentația absolut magistrală a operei ,,La Traviata’’ realizată de orchestra, corul, balerinii si actorii lirici ai Operei Române din Craiova. Spectacolul a avut loc în aceeași Biserică Evanghelică, plină până la refuz de un public admirator de operă. A fost un spectacol magnific răsplătit cu ropote de aplauze, care nu au mai contenit minute în șir.

În încheierea acestui reportaj trebuie să remarcăm încă o dată că locuitorii orașului Bistrița sunt avizi de evenimente culturale, indiferent de forma lor de manifestare. De aici și participarea lor numeroasă și permanentă la toate evenimentele.

Nu întâmplător am lăsat la sfârșit pe Dl. Prof. Dr. Dorel Cosma, ,,omul orchestră’’ și plin de suflet, energie și abnegație, neobosit și mereu cu alte idei noi, fără de care nimic din ceea ce realizează Centrul Cultural Municipal ,,George Coșbuc’’ Bistrița nu ar fi existat. Iar aici am în vedere varietatea evenimentelor, densitatea lor, rapiditatea cu care se succed. Din acest punct de vedere trebuie să-i recunoaștem Directorului Dorel Cosma meritul incontestabil de a fi muncit îndelung pentru realizarea unor astfel de programe, de a se fi gândit mult la bistrițenii lui și de a le fi anticipat dorințele sau afinitățile culturale, dar în special meritul de a fi formator de caractere din punct de vedere cultural. Prin toată activitatea sa susținută, extrem de bine gândită dinainte și dozată, Prof. Dr. Dorel Cosma a reușit pe deplin să formeze și să educe gustul publicului, care apreciază evenimentele deosebite ce au loc în orașul lor.

Muguraș Maria Petrescu,

Membru UZPR