
La începutul Săptămânii Altfel, în perioada 27-28 februarie 2023, noi, elevii clasei a XI a N, din cadrul Colegiului Național ,,Petru Rareș" Beclean, împreună cu colegi din alte clase (a X-a N, a XI-a I), însoțiți de doamnele profesoare Lavinia Mureșan și Liana Pașca, ne-am început călătoria spre Iași, dis de dimineață, la ora 7:30.
Pe drum am fost surprinși de peisaje spectaculoase, trecând de la primăvară la iarnă și invers. Prima oprire a avut loc la Câmpulung Moldovenesc, unde am putut vizita o frumoasă catedrală și unde am fost surprinși de multă zăpadă. Până să ajungem la următoarea destinație, am făcut câteva opriri pentru a ne dezmorți, iar mai apoi am ajuns la celebra Mănăstire Voroneț, cunoscută pentru unicitatea culorii, albastru de Voroneț, dar și pentru valoarea culturală, religioasă și istorică. Aici am putut admira interiorul mănăstirii și curtea înzăpezită. În continuarea drumului nostru am făcut o oprire pentru a face o poză de grup în fața frumosului han cunoscut din opera sadoveniană ,,Hanul Ancuței". Obosiți și nerăbdători, după încă câteva ore petrecute pe drum am ajuns la Iași, unde am vizitat parcul ,,Copou", în care ne-am bucurat de o priveliște nocturnă asupra teiului eminescian, lângă care se află statuia poetului, la baza căreia este scrisă poezia ,,Dorința" de Mihai Eminescu. Timpul rămas l-am folosit pentru a ajunge la cazare, după care am mers să ne minunăm de frumusețea Palatului Culturii, seara, luminat de jur împrejur, iar mai apoi am încheiat seara la mall.
A doua zi, somnoroși și nerăbdători, am luat Iașiul la pas și am pornit spre Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza", unde am fost primiți cu căldură și mult drag.Am avut ocazia să admirăm diferite picturi care erau expuse în Sala pașilor pierduți, iar mai apoi, am fost găzduiți în Aula Magna unde ni s-a făcut o scurtă prezentare a Universității, oportunitățile pe care le poți avea ca student ieșean, în prezent și în viitor. Entuziasmați și impresionați de imaginile pe care ni le-a oferit orașul, ne-am întors la Palatul Culturii pe care am avut ocazia să-l vizităm și ziua, de data aceasta în interior. Acesta ,,ascunde" în interiorul său patru muzee mari, cu o frumoasă istorie în spate și diferite figuri spectaculoase, precum și haine din diverse epoci, unelte, tablouri, alte elemente artistice și științifice prezentate din perspectiva evoluției în timp.Ultima oprire a avut loc la Tg. Neamț, unde am urcat în jur de 20 de minute, un drum plin de peisaje frumoase și aer curat, pentru a putea ajunge la Cetatea Neamț, în spatele căreia stau povești uimitoare și unde am văzut redată cât mai real posibil viața oamenilor din trecut.
Am avut parte de o experiență unică și frumoasă alături de oameni minunați.
Dalia Rus, Floarea Capătă (XI N)