ALEXANDRU PUGNA: VA FI O EDIȚIE CU TOTUL ȘI CU TOTUL DEOSEBITĂ. SOFIA VICOVEANCA, GHEORGHE TURDA, FLORICA BRADU, ANGELA BUCIU ȘI MULȚI ALȚI INTERPREȚI PREZENȚI PE SCENA FESTIVALULUI CONCURS

Domnule vice-președinte sunteți în această zi în altă calitate, cea care va consacrat defapt în tot ce înseamnă linia artistică, un interepret de seamă al cântecului popular românesc, un artist, astăzi în calitate de coordonator al unui important festival ce se desfășoară la Bistrița, ”Festivalul de Interpretare a Muzicii Populare Românești Valeria Peter Predescu”, în amintirea unui nume sonor din muzica populară românească. Suntem cu câteva ore înainte de începerea festivalului și aș dori domnule Alexandru Pugna să ne spuneți câteva lucruri despre ce înseamnă această ediție și ce aduce nou pentru publicul bistrițean, acum în această zi de primăvară.

”Vă mulțumesc pentru invitația și oportunitatea pe care mi-o acordați și mărturisesc că emoțiile care încep să coboare, să spun  așa, înspre mine se amplifică pentru că este cea de-a șasea ediție a Festivalului Național Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc Valeria Peter Predescu și todată sunt șase ani de când ne-a părăsit marea noastră interpretă.

Va fi o ediție în mod cert cu totul și cu totul deosebită, pentru că în afară de faptul că după preselecție au rămas 27 de concurenți - întotdeauna am avut 20, maxim 25 de concurenți - vă mărturisesc sincer că ieri la preselecție nu am putut să eliminăm o parte din concurenți și am lăsat ca în acest an să fie acest număr de 27 de tineri, veniți din întreaga țară, care se vor prezenta în fața juriului, format din specialiști în domeniu și în fața publicului care va avea un cuvânt de spus.

Ați întrebat de noutate, vreau să vă spun că ne-am hotărât ca începând din acest an premiul publicului să nu mai fie acordat interpreților din Bistrița și județul Bistrița-Năsăud pentru că așa cum știm mulți dintre ei de-a lungul timpului și-au adus toate rudeniile să îi voteze și nu întotdeauna premiul publicului a fost cel care ar fi trebuit să fie. De aceea am hotărât că soliștii din Bistrița-Năsăud au această șansă în plus, de a avea posibilitatea un număr mai mare de tineri să participe în concurs, iar cei veniți din afara județului de a primi încă un premiu, premiul publicului.

Este de asemenea un lucru deosebit fapul că am reușit ca în ediția din acest an să aducem mari nume ale cântecului popular românesc care vor susține recitaluri, interpreți care au fost alături de Valeria Peter Predescu  de-a lungul anilor, pe care Valeria Peter Predescu ia apreciat foarte mult și vă mărturisesc că de vreo 4 sau 5 ani de zile încerc să o conving pe interpreta Sofia Vicoveanca să vină la Bistrița la acest important festival, întotdeauna au fost tot felu de opreliști care au determinat-o să nu poată fi prezentă, dar iată anul acesta Sofia Vicoveanca va fi prezentă în recital în chiar prima zi a festivalului și îmi aduc aminte că Valeria Peter Predescu în toate interviurile unde era întrebată despre modelele de interpreți sau interpreții pe care îi apreciază, prima pe listă era Sofia Vicoveanca și iată că Sofia Vicoveanca va fi prezentă la cea dea șasea ediție, unde va aduce un omagiu interpretei Valeria Peter Predescu prin prestația artistică pe scena festivalului. Din Maramureș în prima zi ne va aduce cântecul său moroșenesc Gheorghe Turda, un alt mare nume al folclorului românesc, iar din Bistrița-Năsăud colega de o viață a Valeriei, Cornelia Ardelean Archiudean însoțită de nepoata sa Ioana Maria Ardelean. Grupul Valeria Peter Predescu nu avea cum să lipsească de pe scena festivalului, grup format din tinerele interprete pe care de-a lungul timpului Valeria le-a îndrumat.

Toate aceste lucruri și spectacolul concurs va avea loc astăzi - miercuri 29 aprilie - iar mâine - joi 30 aprilie - va avea loc începând cu ora 18:00 la ”Teatrul de Vară” Gala Laureaților, unde vom cunoaște laureații celei de a șasea ediții și unde desigur vor avea loc recitaluri susținute de interpreți îndrăgiți ai cântecului popular românesc.

Vom avea ocazia să o revedem și să o reascultăm pe cea care anul trecut a câștigat Marele Premiu, Lavinia Chifor din Bihor, laureata de anul trecut iar apoi Anuța Motofelea, cea care a fost foarte apropiată de Valeria Peter Predescu și care a preluat o parte din repertoriul său. Voi avea și eu bucuria de a aduce câteva din cântecele mele, pentru cea alături de care am cântat atâția ani pe scenele din țară și din străinătate.

De asemenea din Sibiu va fi prezentă Maria Lia Bologa cu cântece minunate de pe valea Hârtibaciului și vom continua recitalurile cu Florica Bradu, ce va aduce cântecul Bihorean în cadrul acestei manifestări și desigur Angela Buciu, o altă mare interpretă a folclorului românesc , care va fi prezentă în memoria Valeriei Peter Predescu la Bistrița.

Vor fi două zile de foloclor adevărat în Bistrița, vom muta capitala folclorului românesc la Bistrița pentru aceste două zile sigur vom aduce un omagiu celei care rămâne fără îndoială una din cele mai reprezentative voci ale cântecului popular din județul Bistrița-Năsăud”.

Vă mulțumim domnule vice-președinte, mulțumim și artistului Alexandru Pugna pentru acest interviu și vă promitem că și radio B.C și redacția ziarului BistrițaCulturală vor fi lângă dumneavoastră la această manifestare și vom populariza atât pe undele radio cât și în scris pe cei care vor fi laureații acestei importante manifestări din România.