ADUNARE GENERALĂ NAŢIONALĂ LA BISTRIŢA

Membrii Asociaţiei Naţionale de Folclor din România s-au întâlnit duminică, 10 noiembrie într-un cadru festiv la Bistriţa, cu ocazia aniversării a 45 de ani de activitate neîntreruptă a Ansamblului folcloric „Cununa de pe Someş”. Astfel de întâlniri au loc la fiecare sfârşit de an, tocmai pentru ca fiecare director de ansamblu folcloric să-şi poată exprima părerile în ceea ce priveşte acţiunile culturale ce ar putea avea loc pe viitor sau, pur şi simplu de a povesti pe scurt colegilor activitatea ansamblului desfăşurată de-a lungul întregului an.

 La şedinţa organizată duminică la noul sediu a Centrului Cultural Municipal preşedintele executiv, Ioan Simionca a fost cel care a luat cuvântul de deschidere urându-le tuturor celor prezenţi un bun venit. De asemenea pentru a face cât mai interesantă această întâlnire, Ioan Simionca a ales să le prezinte colegilor coregrafi un material scurt despre originile dansului popular, o privire de ansamblu asupra dansului tradiţional din Bistriţa-Năsăud. Imediat după finalizarea prezentării, coregrafii au dorit să ia cuvântul, tocmai pentru a explica cu exactitate modul în care ei lucrează cu dansatorii lor şi despre desfăşurarea evenimentelor la care ansamblurile sunt invitate să participe. La cerinţa coregrafilor din Ungheni (Tg. Mureş), Zalău, Olt, Turda şi Solovăstru vicepreşedinţii Asociaţiei Naţionale de Folclor au hotărât ca în primăvara anului 2014 să se organizeze diferite întâlniri gen cursuri de dans, la care fiecare coregraf să  participe cu câte o pereche de dansatori.

 Cuvântul de încheiere i-a aparţinut preşedintelui Uniunii Europene şi Extraeuropene de Folclor I.G.F., prof. dr. Dorel Cosma, cel care le-a împărtăşit şi musafirilor o parte din frumoasele experienţe avute pe parcursului anului 2013 în diferite colţuri ale lumii cât şi viitoarele colaborări internaţionale prevăzute pentru 2014.

 Şedinţa a luat sfârşit, conducătorii ansamblului „Cununiţa” din Arad, respectiv Eliza şi Ioan Dărău oferind o distincţie personalizată prestigiosului ansamblu „Cununa de pe Someş” Bistriţa.

 

Doris Gîţa