ADRIAN LINCA: SĂ SALVĂM ARHIVA ȘI OMUL!

Nea Jimmy, dacă ies primar îți fac normă întreagă din jumătatea asta pe care o ai acum”, i-a promis Ioan Turc, ce-i drept, în campania electorală. Și, de curând, fostul profesor de istorie, scriitor și ziarist consacrat a primit, într-adevăr, o hârtie oficială. În care nu scrie că va fi angajat cu normă întreagă, ci că-i va dispărea și jumătatea pe care o avea. Era cu 4 ore la Casa de Cultură și i s-a sugerat astfel că e pe făraș.

Are 81 de ani și lucrează cu aceeași pasiune la un fond documentar, cum n-are nime-n lume. Uite, aici: https://www.sportulbistritean.ro/vasile-jimboreanu-isi.../

V-am mai povestit despre el. Adună documente, ziare, trofee, și orice informație publică îi pică în mână o arhivează mai ceva ca google-ul. Face treaba asta de 40 de ani și are la plicuri toată istoria sportului și a culturii din județ. Până acum, a fost găzduit în spațiul Casei de Cultură de pe pietonal, undeva lângă PNL. Dar liberalii ăștia, mari intreprinzători, au senzația că lumea începe odată cu ei și nu mai au chef de nostalgici arhivari care să le arate că lumea a existat, chiar mai frumoasă, și altădată. Și, e clar, au de gând să-l pună pe liber cu nestematele lui cu tot.

Acuma, Jimbi e supărat cum nu l-am văzut niciodată de 25 de ani de când îl cunosc. Simte că oamenii puterii îi vor risipi munca în 7 zări și se va alege praful de fondul său documentar. Îl doare și la buzunar, că trăiește dintr-o pensie foarte mică de profesor. Nu și-a făcut iluzii că se va ține primarul de cuvânt, dar nici nu s-a așteptat să-l ușuiască.

Nu m-a sunat, că-i prea demn și orgolios! Mi-a spus de vreun an că ăștia vor să-l trimită la plimbare dar nu voia să fac tam-tam. N-am făcut, dar acuma e cam groasă.

Nu, nu vă grăbiți să-l comparați cu Arșinel. E cu totul alta situația. Nea Jimmy nu-i vreun îmbuibat lacom și nici nu ocupă locul cuiva care ar putea face treabă mai bună ca el.

Vasile Jimboreanu cred că merită nu doar salariu întreg pentru ce face el, ci o statuie în viitor, un nume de stradă și un titlu de cetățean de onoare. Hai să facem un pic de gălăgie și poate salvăm ceva din arhiva asta unică. Nu mai zic, ce bine i-am face omului!