(VIDEO) PORTRET LOCAL – NADIA URIAN LINUL . Emisiune realizată al AS TV Bistrița de prof. Mirela Rus

„Excelenţa Sa, dascălul, trudeşte viaţa-ntreagă la secera ascuţită a lunii, semănând pulberi de aur peste seminţele ce stau să- ncolţească. Uneori, ochelariii se acoperă de roua amară, dacă un fost elev, ajuns senator, îl uită în antecameră ca pe un obiect decorativ. Alteori zâmbet de rodie îi inundă obrajii, când un necunoscut, pe stradă, îşi scoate pălăria în faţa lui: „Bună ziua, domnule profesor, eu sunt…

Excelenţa Sa nu-şi numără anii după buletin, ci după vârstă – mereu aceeaşi, care înfloreşte în bancă. Constată cu surprindere într-o zi că trebuie să iasă la pensie şi nu înţelege de ce inima lui bate ca la optsprezece ani. Excelenţa Sa, ca un pui de căprioară în bătaia puştii, nu ştie că se aseamănă cu sfinţii. Ei au dăruit. El se dăruieşte. Cel de Sus i-a hărăzit loc înalt izvorul Luminii, Măria Sa, Dascălul, să poată priveghea şi de dincolo pruncii sufletului său.”

             Invitata specială  a acestei ediții a fost un emerit dascăl, în primul rând, Dar, pe parcursul emisiunii și prin intermediuli nvitaților săi, vom descoperi latura scriitoricească extrem de valoroasă și profundă a doamnei Nadia Urian Linul, precum și dragostea față de tradiție, implicarea cu patos în valorificarea și păstrarea valorilor noastre autentice.

          Doamna Nadia Urian Linul a venit pe lume într-o familie de dascăli, trimiși să lumineze mintea „puilor de țărani, oameni ce purtau opinci, cămeșă de pănură și ceptar”, cum frumos ne spune invitata mea, însatulGersa.

         Acum, doamna Nadia Urian esteprofesor la înv. Primar la Șc. Gim. Cristeștii Ciceului, comuna Uriu. Însă, pe lângăLiceul Pedagogic absolvit, are atâtea alte studii în ceea ce privește formarea profesională: Facultateade Psihologie și Științe ale Educației, studii univ. de masterat la specializarea Consiliere școlară și asistență psihopedagogică UBB Cj-Napoca, program univ. de conversie profesională, specializarea istorie.

Satul și muzeul reprezintă, pentru mine, niște repere pentrumaterializarea ideii de autentic, dar și niște punți care ne leagă de trecut și în același timp ne ancorează de eternitate. Invitata noastră a amenajat, la etajul Căminului Cultural din localitate, un muzeu școlar, iar în acest demers minunat a avut, bineînțeles, sprijin și susținere de la oameni implicațiînviața socială:părintele Marius Crișan, domnul primar Radu Spermezan , domnul viceprimar Gh Balla, precum și domnul Ciprian Ceclan-Oprea, director executiv în cadrul ConsiliuluiJudețean B-N.

Scriitoarea Nadia Urian are numeroase premii obținute, atât pe plan national, cât și internațional. Acest om al condeiului are o atât de bogată activitate și atâta muncă în spate, atâtea premii, distincții în palmares, încât sunt mândră că ni s-au intersectat drumurile și că a fost la noi, înemisiune.