“VARA LITERATURII” CU ”CONEXIUNI” LA PALATUL CULTURII DIN BISTRIȚA!

Joi, 9 iunie 2016- în Sala Societății “Conexiuni”- a Palatului Culturii din Bistrița- membri scriitori ai Societății scriitorilor din municipiul Bistrița “Conexiuni”- s-au întâlnit sub genericul “Vara Literaturii”.

Președinta “Conexiuni”- prof. Elena M. Câmpan- scriitoare- a prezentat câteva oferte editoriale și puncte de vedere pentru lecturi de vacanță- din revistele U.S.R.- “Steaua” și “România Literară”. De asemenea- a fost prezentată o tânăra absolută- domnișoara Diana Vasiluț- într-o încercare eseistică reușită pe alocuri- sub titlul “Scriitorii zilelor noastre”.

 Directorul Palatului Culturii- prof.dr. Dorel Cosma- a prezentat membrilor “Conexiuni” carțile scriitorilor bistrițeni dar și ai unor prieteni ce ne-au fost oaspeți din Turcia- cărți ce au intrat în Biblioteca “Conexiuni” de la Palatul Culturii, în viitor preconizându-se o antologie poetică “Conexiuni” în limba turcă.

Tot domnia sa i-a invitat pe cei prezenți- miercuri, 15 iunie 2016- de ziua Eminescu – la o întâlnire cu redactorul-șef al editurii “Tipo-Moldova” din Iași – poetul Aurel Ștefanachi –o întâlnire prilejuită de lansarea – ediției 2016- a Dicționarului de Literatură Română Contemporană în două volume în care pot fi regăsite și nume de scriitori din Bistrița: Dorel Cosma, A.C. Miloș, Menuț Maximinian, Ovidiu Pojar, Veronica Știr, Victor Știr, Ștefan Vescari, Ana Zegrean, C. Cotuțiu, Icu Crăciun.

A urmat apoi – un recital poetic susținut de scriitorii din societatea “Conexiuni” a Palatului Culturii din Bistrița, cu cele mai recente producții literare: Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan, A.C. Miloș, Ioan Ciobă, Menuț Maximinian, Victor Știr, Ovidiu Pojar, Rodica Fercana, Victoria Fătu Nalațiu, Iulia Pațiu, Maria Ujica, Radu Ivan, prof. Pompei Ștefănescu, dar și o invitată specială doamna profesor Christine Koller din Germania.

Elena M. Cîmpan a precizat prezentând cărțile a cinci cunoscuți poeți germani contemporani – pe care le-a primit de la invitată și pe care a dorit să le traducă în limba română, împreună cu Dorel Cosma, ambii scriitori fiind și profesori de limba germană conversând amiabil cu invitata din Germania, în limba germană.

“Vara literaturii” a continuat cu o agapă colegială unde scriitorii de la “Conexiuni” au socializat.

“Vara literaturii” la “Conexiuni” la Palatul Culturii- a fost una rodnică, legată în noi creații literare de valoare- pentru literatura română din zonă și națională, mulți dintre cei prezenți, fiind și membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

                           A.C. Miloș