"ÎN CEI 30 DE ANI DE FLORIS I-AM ASEMUIT ÎNTOTDEAUNA PE COPIII MEI CU FLUTURI, FĂCÂND LUMEA SĂ TRESALTE DE BUCURIE"

Rep.: - Anul acesta, Clubul de Dans Sportiv „Floris” împlineşte 30 ani de activitate. Florica Buduşan a reuşit, în toţi aceşti ani, să ducă numele Bistriţei pe cele mai înalte podiumuri sportive. De multe ori, văzând curajul, îndârjirea şi puterea de a lupta, în numele dansului de performanţă, v-am asemuit, doamna Florica Buduşan, cu un copac care nu s-a dezrădăcinat indiferent de vremurile care i-au trecut peste ramuri, rămânând demn, în picioare, ca un simbol al nostru, întreaga urbe fiind însufleţită, prin dansul dumneavoastră, fiind „împădurită de fericiri”. Sunteţi un om floare care s-a dăruit, petală cu petală, dansului, 26 de ani activând în ansamblul „Cununa de pe Someş”, iar mai apoi, 30 ani fiind parte integrantă a dansului sportiv. Performanţele, cu siguranţă, v-au regenerat sufletul, căci ce poate fi mai frumos decât o lume în care plouă cu premii, iar antrenorul este prins, ca într-o matrice blagiană, de magia dansului, pe care-l cântă-n paşi peste ani şi ani, ca un fragment de neuitare. Ce reprezintă pentru dvs. cei 30 de ani ai Clubului „Floris”?

Florica Buduşan: - Este cel mai vechi club din ţară cu activitate permanentă. Peste 6000 dansatori sportivi ne-au trecut pragul de-a lungul timpului. A fost o viaţă tumultoasă, în care nu a fost secundă să nu fie gândit şi în somn fiecare pas. Au fost ani în care am făcut şi două sau trei ediţii ale Cupei Floris. Un proces de logică, disciplină permanentă, împărţirea timpului şi a sufletului între familie şi munca titanică în sală. La 30 ani, cer încă o dată iertare familiei că nu am putut să fiu la multe evenimente din viaţa celor dragi, însă timpul puţin pe care l-am dedicat lor a fost din toată inima. În tot acest timp, am obţinut nenumărate premii I la toate categoriile.

Rep.: - Unde au fost cele mai frumoase momente trăite de Floris?

F.B.: - Fiecare evoluţie a noastră a fost unică în felul ei, aducând frumuseţe şi cinste zonei pe care o reprezentăm. Dansul sportiv nu a putut trece graniţele ţării decât după Revoluţie şi, prima deplasare a fost în Republica Moldova. Apoi, de-a lungul timpului, am reprezentat ţara în America, Taiwan, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Franţa, Germania, Austria, Lituania, Rusia. Sunt 24 echipe în lume care au toate elementele necesare unui campionat mondial, noi crescând, de-a lungul timpului, iar acum batem la uşa podiumului, fiind pe locul VI în lume. Corpul unui dansator sportiv trebuie să fie atât de bine instruit încât trebuie să ştii, cu ochii închişi, fiecare pas pe ringul de dans şi locul în care te afli în echipă. Sala mică în care nu reuşim să ne antrenăm cu echipele în linie, condiţiile vitrege de antrenament nu ne-au făcut să renunţăm la performanţă. Sperăm ca domnul primar Ovidiu Creţu să fie alături de noi, aşa cum a fost şi până acum, şi să răspundă solicitării de a sprijini etajarea Punctului termic în care ne desfăşurăm activitatea pentru a face o sală mai mare de dans. Performanţa nu este a Floricăi Buduşan, este a Bistriţei, pentru că numele oraşului nostru îl reprezentăm pe scenele dansului mondial.

Rep.: - Dansul este modul în care poţi împleti cel mai frumos timpul liber cu actul artistic. Aţi reuşit, de-a lungul vremii, să ţineţi aproape copii, începând din clasele primare până la finalizarea facultăţii, ceea ce este o performanţă.

F.B.: - Dansul este ca o odă a bucuriei, fiind însoţit de aripi de îngeri. I-am asemuit întotdeauna pe copiii mei cu fluturii, care sunt fraţi gemeni cu îngerii, făcând lumea să tresalte de bucurie. Pentru mine dansul este ca un altar construit din paşii concepuţi în sală, în zecile de ore petrecute cu elevii. Fără dans, sufletul nostru ar fi pustiu, viaţa săracă, clipele prea posomorâte sub greutatea vremurilor.

Rep.: - Câteva detalii despre evenimentul care va avea loc în acest week-end.

F.B.: - A 38-a ediţie a Cupei Floris, concursul individual şi a III-a ediţie a Campionatului Naţional pe formaţii, precum şi marcarea a 30 ani de activitate a Clubului Floris, vor aduce în acest week-end, la Bistriţa, echipe din toată ţara. Mulţumesc, pe această cale, celor care au fost mereu alături de noi şi care ne ajută şi la acest eveniment – Federaţia de Dans Sportiv, Primăria Bistriţa, Consiliul Judeţean şi Prefectura, precum şi Sala Polivalentă. Sâmbătă, de la ora 18.30, va fi Gala Floris, la care este invitată una dintre cele mai bune formaţii din lume – Romana Fest.

Rep.: - Vă felicităm pentru tot ceea ce aţi reuşit să faceţi de-a lungul timpului pentru frumuseţea artei, demonstrând că, într-un oraş mic, precum Bistriţa, se poate face performanţă. Vă dorim mulţi ani cu sănătate şi bucurii, iar pe bistriţeni îi invităm să vină la Sala Polivalentă pentru a fi alături de dansul sportiv în aceste zile de sărbătoare.

MENUŢ MAXIMINIAN