”CULESE” DE PE FACEBOOK!

Rolul radioului, al televiziunii este de informare, formare și divertisment. Teoretic. În țările normale se respectă aceste trei deziderate punctuale. Desigur, în emisiunile politice, în unele de informare, în context și subtext, politice, dezinformarea se poartă, se practică asidu.
În țările normale, radioul și televiziunea, nu numai cele publice, se îngrijesc de confortul moral și de bunăstarea sufletească, ale beneficiarului. Dimineața îl scoate din casă, după ce i-a servit, la micul dejun, muzică de agrement, știri benigne, starea vremii și rutieră, peisaje și un zîmbet subînțeles.
Dacă vrei, după-amiaza, alegi, conform dorințelor,dintr-o sumedenie de programe. Cîtă lume se mai uită, cîți din generația trecută de 60 de ani, își mai păstrează cutuma asimilării prin sedentarism, nu printr-o atitudine activă și de drumeție morală.
Da, emsiunile de umor sunt păstrate și ocrotite cu strășnicie ! Ele fac parte, dacă mă credeți, bine, din strategia oricărui guvern deștept ! Ca să poată, la o adică, să îndulcească pilula vreunei măsuri, nu foarte populară. În emisiunile acestea există și satiră politică și trimiteri la personalități politice, dar nu sunt jigniri, mizerii vorbite. Este forma respectului de sine și cel datorat personalității instituționalizate, prim-ministru, ministri, președinte de stat.
Seara nu ți se oferă, în reluare, accidente, violuri, bătăi, descinderi, previziuni sumbre, apocaliptice, nu bagă nimeni, nici chiar în programele politice, bățul prin gard. Te respectă, ca pe o pîine, fiindcă tu ești cel care îi asigură, sau nu, ratingul, audiența, confirmarea și consacrarea. Și are grijă, în felul său, de somnul tău, și așa destul de chinuit de diferite probleme.
Există moderatori celebri, și în domeniul politic, dar nu vei întîlni scrîșniți, derbedei politici, otrăviți, șmecherași, ironici de trei lulele. Fiecare consideră apariția sa, ca pe un privilegiu, de aceea este atent de la vestimentație, pînă la exprimare. Regula de aur, respectată cu sfințenie: nu reîncălzești aceeași supă, nu mânînci cu aceeași lingură ! Adică nu inviți aceleași și mereu aceleași persoane în platou, în unul și același format de emisiune.
Revenind la băltoaca noastră: Doina Gradea știa că este pe făraș. Și-a făcut o ieșire în bășcalie, iar unii se vor grăbi s-o declare martiră. Acolo Curtea de Conturi are treabă, dar și la radioul public.
Îmi este amar pentru ceea ce văd și aud. Numai telecomanda nu rezolvă. Nu poți ignora realitatea, adevărul cu capul spart.
CORNEL UDREA