COMUNICAT EXPOZIȚIE DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ - BISTRIȚA

 TITLUL EXPOZIȚIEI : „Viața în Transilvania de Nord”

Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” vă invită astăzi 5 Martie, de la ora 18:00, la Galeriile de artă ”Casa cu Lei” la expoziția artistului Ilie Tudorel din Baia Mare.

Ideea acestui proiect fotografic a apărut după participarea artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare, la începutul anului 2014, la concursul de fotografie „Stilul de viață european în Transilvania de Nord” desfășurat la Cluj-Napoca de către ADR-NV printr-un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană. În urma acestui concurs de fotografie a fost tipărit un frumos album de fotografie în condiții grafice de excepție.

Datorită importanței integrării europene s-a evidențiat necesitatea continuării acestui subiect fotografic printr-un proiect mai amplu, capabil să trateze complexitatea legată de „Viața in Transilvania de Nord” ținând cont de realitățile locale ale județelor din viitoarea regiune Transilvania de Nord: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Fiecare dintre aceste județe transilvane are specificul său local și de aceea proiectul trebuie să scoată în evidență aceast lucru.

Scopul proiectului fotografic „Viața în Transilvania de Nord” este de a promova zona Transilvania de Nord în România și pe plan internațional în așa fel încât să se facă cunoscut modul de viață al locuitorilor nord-transilvăneni, patrimoniul material și imaterial, tradițiile și obiceiurile precum și frumusețea peisajului natural. Cultura urbană și rurală sunt surprinse prin imagini sugestive și reprezentative astfel încât în fiecare județ să se contureze land-mark-uri (imagini simbol) care apoi să formeze „brand-ul de regiune” al viitoarei regiuni „Transilvania de Nord”.

Frumuseți și valori  pot fi întâlnite în toate județele din Transilvania de Nord. Ele au început să fie imortalizate prin fotografiile din cadrul acestui proiect. Acest proiect pune întrebări  importante: Care este viața de pe meleagurile noastre? Cum suntem noi cei din Nordul Transilvaniei? Care este specificul nostru? Prin ce ne individualizăm noi de locuitorii din alte zone ale Europei? Prin ce putem să contribuim și noi la cultura mondială? Astfel s-au conturat deja câteva mesaje fotografice în cadrul acestui proiect. Aceste întrebări își caută răspunsuri în continuare iar proiectul fotografic „Viața în Transilvania de Nord” străbate deja zona, printr-o expoziție itinerantă care va poposi în fiecare din cele sașe județe și în fiecare locatie localnicii vor putea vedea frumusețile zonei noastre și vor căuta răspunsuri la aceste întrebări sau chiar la noi provocări. Județele au ceva inedit dar toată zona are și ceva unitar.

Bihorul are o imagine de județ pitoresc cu mare potențial turistic și speologic dat de generosul patrimoniu natural de aici. Zone ca Paradisul și Parcul Natural Apuseni se conturează printr-un uriaș potențial de imagine dat de Munții Apuseni care ascund mii de peșteri, cu ale lor adâncuri mirifice. În Bihor se afla Țara Moților, supranumită și „Țara de Piatră”, având o civilizație rurală încă foarte bine conservată. Bihorul are multe alte frumuseți și în special municipiul Oradea, reședința de județ, care găzduiește un patrimoniu arhitectural de excepție. Aici pot fi admirate o multitudine de edificii în special în stil baroc său secession care merită să fie puse în valoare de către fotografii de arhitectură.

Bistrița-Năsăud este un județ pitoresc unde viața rurală și tradițiile năsăudene sunt deosebite. Biserica din Herina este o bujuterie arhitecturală romanică ce evocă evul mediu transilvan. Centrul Vechi din municipiul Bistrița este o adevarată rezervație de arhitectură, în special gotică. Bistrița văzută de la înălțimea turnului Bisericii Evanghelice este o imagine de neuitat. Plaiurile minunate din Bistrița-Năsăud sunt încă vizate de obiectivul fotografic.

Pentru județul Cluj se conturează o imagine de județ cu multe frumuseți  naturale ce poate genera un turism durabil. Cine nu a auzit despre Cheile Turzii sau despre cascada „Valul Miresei” din Răchițele? Aici fotografii de natură și peisaj pot surprinde natura în toată complexitatea ei. Zona etno-folclorică a Țării Moților, cu toate datinile și obiceiurile ei, este prezentă și în județul Cluj. Municipiul Cluj-Napoca, reședința județului Cluj, este un oraș care polarizează economic Transilvania de Nord și are un patrimoniu cultural și arhitectural excepțional. Renumele Clujului este binecunoscut în mediul universitar și mai ales în cel academic. Viața trepidantă a Clujului merită să fie pusă în valoare de către artiștii fotografi specializați în fotografia de stradă sau fotoreportaj.

Maramureșul este județul unde armonia peisajului rural cu peisajul natural reprezintă o atracție deosebită pentru fotografii din toată lumea. În  „Maramureșul Istoric”, cunoscut ca și „Țara Lemnului”, pot fi întalnite la tot pasul elementele specifice civilizației rurale ancestrale. În satele maramureșene se mai păstrează portul popular, datinile și obiceiurile tradiționale în special în perioada Paștelui și Crăciunului. Aici se află renumitele biserici de lemn, opt dintre ele declarate monumente UNESCO, ce pot fi considerate bijuteriile patrimoniului Transilvaniei de Nord. „Cimitirul Vesel” de la Săpânța este o destinație nelipsită din toate ghidurile turistice ale Transilvaniei și chiar ale Romaniei. Sărbătorile tradiționale rurale „Tanjaua” din Hoteni sau „Udătoriul” din Surdești, sunt păstrătoarele tradițiilor milenare ale fertilității naturii și muncii câmpului în universul satului maramureșean. Natura a fost generoasă cu Maramureșul. Cascada Cailor din Munții Rodnei este cea mai înalta cascadă din România. Valea Vaserului poate fi vizitată doar cu „Mocănița”, ultimul tren cu ecartament îngust din România, o altă atracție a zonei.

Sălajul este județul din inima Transilvaniei de Nord. Aici putem întâlni vestigiile romane de la Castrul Porolissum-Moigrad, fosta capitală a Daciei Porolissensis, dar și biserici de lemn în multe sate sălăjene. Natura a fost generoasă și cu acest județ transilvănean și la „Grădina Zmeilor” putem vedea o bijuterie naturală de excepție precum și Sfinxul Sălăjean.

Județul Satu Mare este binecunoscut pentru Țara Oașului și oșenii de aici. „Sambra Oilor”  este cea mai cunoscută dintre tradițiile și obiceiurile oșenești care este celebrată de veacuri la Huta-Certeze. Civilizația rurală în toată ancestralitatea ei poate fi cunoscută cel mai bine în Țara Codrului, viața codrenilor fiind o mare atracție pentru fotografi. Vestigiile trecutului sătmărean cunosc o nouă viață și glorie după revitalizarea Castelului Karolyi din Carei, Cetatea din Ardud sau Turnul Pompierilor și Biserica Kalvaria din Satu Mare.

Expoziția itinerantă „Viața în Transilvania de Nord” a poposește zilele acestea și la Bistrița iar vernisajul va avea loc în data de 5 martie 2015 la Centrul de Artă Tradițională „Casa cu Lei” din Cadrul Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”. Bistrițenii vor putea admira lucrarile de artă fotografică și vor remarca frumusețea locurilor din Transilvania de Nord.   

Expoziția itinerantă a străbătut deja mare parte din Transilvania de Nord. Lucrările au fost expuse în județele Maramureș, Satu Mare, Bihor și Cluj. În Bistrița va fi expusă a șaptea expoziție cu specific local. În viitor această expoziție va poposi și în străinătate pentru a duce mesajul nostru cultural cât mai departe în lume. Artiștii fotografi se pot alătura efortului de a contura prin arta fotografică brand-ul de regiune la care se lucrează deja prin aceste expoziții și pe blog-ul  tudorphotoblog  pentru a putea promova cu adevarat meleagurile noastre natale.

  

                                                                                          Ilie Tudorel

                                                                           www.tudorphotoblog.blogspot.com