“BALKAN YOUTH” VOR FI REPREZENTANȚII BULGARIEI LA ”NUNTA ZAMFIREI”

Ansamblul ”Balkan Youth” va reprezenta în acest an Bulgaria la ediția jubilară a festivalului ”Nunta Zamfirei”, ce se va deschide în 26 iulie de la ora 20:00.

Grupul vine din Etropole un oraș situat în Obștina Etropole, Regiunea Sofia, Bulgaria. A fost înființat în anul 1946 de un grup de tineri din centrul comunități locale, care au decis să creeze un ansamblu de dansuri tradiționale din zona pe care ei o reprezintă.  Treptat repertoriul ansamblul a fost îmbogățită de dansuri ți obiceiuri tipice din întreaga țară.

Dragostea pentru folclorul bulgar, pasiunea pentru frumos, varietatea de stiluri și nuanțele dinamice, atractive, ale dansurilor populare bulgare, toate acestea i-au făcut pe cei din Ansamblul ” Balkan Youth” să demonstreze printr-un mod original, varietatea și bogăția folclorului bulgar.

Datorită localizării geografice a orașului Etropole stilul tipic de dans este "Nordul", dar în programul de spectacole, sunt incluse dansuri din diferite regiuni etnografice ale Bulgariei și fiecare spectacol poartă parfumul stilului regional, atât prin mijloacele expresive ale dansurilor și a costumelor tradiționale cât și prin cadrul muzical oferit.

Orchestra Ansamblul cuprinde instrumente de suflat esențiale folclorului bulgar (cavalul, cimpoiul), instrumente cu coarde și de asemenea instrumente precum tambur și acordeon.

Ansamblul artistic ”Balkan Youth” deţine numeroase premii şi distincţii acordate în cadrul festivalurilor internaţionale la care a participat în țări precum Cuba, Nicaragua, Costa Rica, Mexic, Grecia, Turcia, Olanda, Iraq, Belgia, Franța, Germania, Polonia, Italia, Ungaria și Potugalia.