,,BALADA" ESTE ÎN SĂRBĂTOARE

Au mai trecut niște ani și constatăm cu bucurie că în lume sunt trei cuvinte: BALADA MERGE ÎNAINTE!

Perioada Covid, peste care am trecut, a înregistrat în mișcarea populară o serie de întreruperi de activități sau chiar desființări. Cu bune, cu rele, Covid-ul a însemnat și o treaptă de verificare pentru formațiile folclorice.

Acolo unde au fost doar niște interese de suprafață, pandemia a distrus totul. Acolo unde oamenii se întâlnesc datorită dragostei pentru muzica și dansul nostru - grupurile au rezistat. Mai un telefon, mai un zoom, toate au făcut ca legătura să se păstreze. Aici intervine măiestria și pedagogia conducătorului de grup. Nu este suficient să te bați cu pumnul în piept fluturându-ți sau autoevaluându-ți talentele.

Ioan Simionca, chiar dacă a trecut printr-o funcție înaltă, de senator al României, nu a pierdut niciodată legătura cu ansamblul său de suflet - BALADA. De la distanță, sub o formă sau alta, a știut să coordoneze și să mențină această formație, la a cărei naștere a contribuit din plin. Poate că de aceea amintirile minunate, dar și etapele grele nu pot fi uitate niciodată.

Astăzi, vorbim de o generație nouă. La 35 de ani, garda s-a schimbat. Unii au rămas mereu cu gândul la anii de început. Mai mult chiar, au încercat să ajute ca acest ansamblu să meargă înainte. S-au bucurat de succesele și continuitatea Baladei. Nu chiar toți! Să existe oare pădure fără uscăciuni? Lucrurile sunt evidente pentru cine vrea să le vadă și să le înțeleagă. Lumea e plină de farisei, care trăiesc încă cu impresia că sunt nemuritori.

Totul înseamnă răbdare, încet, dar la timpul potrivit, vor pierii pe propria limbă . La „Balada” cei mai mulți s-au detașat prin corectitudine, noblețe, bun simț.

Îmi este drag și azi să mă întâlnesc cu acești oameni și să depănăm împreună amintiri. Sunt sigur că o vom face și acum la acești 35+ de ani de deplină maturitate.

„LA MULȚI ANI, BALADA!”

Prof. Dr. Dorel Cosma

Președinte Uniunea Mondială

de Folclor IGF