ZILELE OPEREI ”CONSTANTIN PAVEL” 2016

D-le Director Dorel Cosma,

D-le Primar Ovidiu Crețu,

Iubiți spectatori,

În primul rând, vreau să vă strâng mâna și să vă felicit pentru mesajul și binecuvântarea pe care Papa Francisc le trimite bistrițenilor și, nu în ultimul rând, pentru această cochetă clădire în care ne aflăm și care a fost construită de comunitatea bistrițeană în jurul anului 1900.

Cel pe care-l omagiem astăzi, tenorul și regizorul Constantin Pavel, și-a început cariera artistică în acele vremuri și pe această scenă, în calitate de amator și membru în ”Reuniunea de cântări a românilor din Bistrița”. De aici, până la a fonda Opera Națională Română din Cluj maestrul a parcurs un drum greu, într-o perioadă istorică delicată, în care românismul încerca, prin jertfe, să se impună în propria țară.

Dar vai, uitarea s-a așternut pe drum... Oare ce s-a întâmplat cu toți acești patrioți și genii ale neamului? De ce nu-și amintește nimeni de ei? Unde s-au dus, unde-au apus anii de sus ai gloriei lor?

În cazul maestrului Constantin Pavel, a fost să fie chemarea pământului natal, căci din inițiative salutare, s-a revigorat interesul pentru personalitatea sa, cu scopul ca viitoarele generații să-și cunoască antecesorii falnici, pe unul dintre pionierii artei lirice românești, cu remarcabile contribuții, căruia niciodată nu i se va putea manifesta recunoștința pe care o merită pentru ofranda închinată culturii și artei românești.

Iată cum munca stăruitoare biruie întotdeauna ! Vă mulțumesc pentru consecvență și trăiesc cu convingerea că tenorul și regizorul Constantin Pavel va rămâne peste veacuri în mentalul colectiv al bistrițenilor.

Vă mulțumesc !

Prof. Dr. Mircea Gelu Buta