VILNIUS - MAI 2014

În perioada 16-18mai, 2014 la Vilnius în Lituania s-a desfăşurat prima şedinţă din acest an a I.G.F. Board. Cu amabilitatea şi efortul deosebit al d-nei  Birute Akaletiene, membră în Biroul I.G.F., am beneficiat cu toţii de condiţii generoase de cazare, masă şi de derulare a mitingului. Întâlnirea a debutat cu o invitaţie deosebită . Am avut plăcerea de a asista la premiera baletului – „ Regina Zăpezii” susţinută de Tetrul Naţional de Operă şi Balet din Vilnius. Peste 1000 de spectatori au asistat la această premieră care a impresionat prin montare, coregrafie, muzică, decor şi costume. A fost un succes extraordinar care a confirmat încă o dată înalta clasă a şcolii de balet din această parte de lume.

Ziua a doua a prezenţei noastre în Vilnius a însemnat desfăşurarea şedinţei Biroului care a debutat cu salutul gazdelor şi a preşedintelui I.G.F. Primul punct din ordinea de zi a fost o informare susţinută de preşedintele I.G.F. cu privire la vizitele efectuate în Argentina, Belarus, Ucraina şi Italia. S-au evidenţiat valoarea acestor Federaţii şi munca intensă prestată de Birourile din aceste ţări. Reprezentantul din Belarus – Oleg Fedorovici a prezentat Federaţia din ţara sa şi manifestările naţionale şi internaţionale pe care le organizează. Vicepreşedintele I.G.F, Benito Ripoli a expus amploarea manifestării de la San Giovanni Rotondo – închinată lui Padre Pio. S-a lansat apoi Revista I.G.F. nr. 22, care cuprinde momentele importante realizate de I.G.F. în anul precedent.

Preşedintele I.G.F. prof.dr. Dorel Cosma a lansat invitaţia de colaborare la Radioul BC care este radioul artiştilor de pretutindeni.

S-a trecut la un moment istoric din viaţa I.G.F. În urma discuţiilor purtate cu primarul din San Giovanni Rotondo – Luigi Pompillio – cu preşedintele şi vicepreşedinţii  I.G.F., Consiliul din San Giovanni Rotondo a decis acordarea unui spaţiu deosebit pentru sediul şi activităţile I.G.F. Este un moment istoric deoarece pentru prima dată I.G.F. intră în posesia unui spaţiu propriu. Scrisoarea oficială a fost înmânată de Benito Ripoli - preşedintelui I.G.F – prof.dr. Dorel Cosma. Într-o atmosferă de bucurie s-a votat şi aprobat acceptarea. Preşedintele I.G.F. a supus apoi la vot mutarea sediului legal I.G.F. de la Nice la San Giovani Rotondo. Propunerea a fost votată în unanimitate iar începând cu acest moment, sediul legal oficial I.G.F. este San Giovanni Rotondo – Italia. În perioada următoare urmează să aibă loc o întâlnire oficială  între primarul din San Giovanni Rotondo şi preşedintele şi vicepreşedinţii I.G.F. spre a stabili măsurile de organizare. S-a lansat un apel către toţi membrii I.G.F. de a contribui la aranjarea şi activitatea acestui sediu care va înregistra spectacole, expoziţii  dar şi o vastă bibliotecă culturală internaţională, documente şi  costume din toate ţările membre I.G.F.

S-a stabilit data şi problemele organizatorice pentru  Premiile Oscar şi W.F.S care vor avea loc în  Italia 3 – 5 august 2014. Cu acest prilej se va inaugura şi noul sediu I.G.F. din San Giovanni Rotondo. S-a aprobat lista pentru Premiile Oscar şi ansamblurile care vor participa la W.F.S: Italia, România,Slovacia, Cehia, Rusia  iar pentru W.F.S. România, Bulgaria, Spania, Italia.

Pentru instituţii culturale s-a propus şi aprobat „ Globul de aur” pentru UNESCO

Caravana I.G.F. folk se va desfăşura în perioada 12 – 30 iunie 2014 în organizarea Federaţiilor de Folclor din România, Bulgaria, Italia, Spania şi Franţa. Pe lângă cele cinci Federaţii organizatoare vor mai avea reprezentanţi Turcia, Cehia, Belarus, Argentina, Israel.

Medalia 65 ani. Având în vedere că în acest an se împlinesc 65 de ani de existenţă a I.G.F. , preşedintele Dorel Cosma  a realizat şi prezentat o medalie aniversară care va fi oferită cu prilejul manifestărilor din Italia pentru personalităţi care au contribuit la promovarea I.G.F. În această categorie vor fi incluşi colegii care de-a lungul timpului au organizat întâlniri de Birou, Adunări Generale sau alte manifestări mari sub egida I.G.F. Sunt posibile şi alte propuneri care pot fi făcute până la finalul lunii mai. În mod special preşedintele I.G.F. a propus medalia 65 şi titlul de SENATOR  I.G.F. pentru primarul Luigi Pompillio din San Giovanni Rotondo. Propunerea a fost acceptată în aplauze.

Pentru anul 2015 s-a propus şi acceptat desfăşurarea  I.G.F. Bord şi  Premiile Oscar în Israel iar Adunarea Generală, W.E.S şi alegeri în Franţa.

În cadrul problemelor organizatorice s-a procedat prin vot la excluderea din I.G.F. A Federaţiilor din Portugalia şi Ungaria pentru lipsă de activitate şi neachitarea cotizaţiei. În             acelaşi timp, tot prin vot au fost admise în I.G.F. alte două Federaţii din Croaţia şi Portugalia ( Federaţie nouă din Guimaraeş )

În final, d-na Birute a oferit pentru toţi colegii prezenţi la Vilnius posibilitatea unui tur al frumoasei capitale Lituaniene. Am avut ocazia să admirăm un superb oraş verde în care trecutul istoric şi modernismul se îmbină armonios. Străluceşte curăţenia, liniştea şi bunul simţ. O adevărată capitală europeană şi o excelentă organizare pentru care nu putem spune decât felicitări şi mulţumiri.