VERS ROMÂNESC PE TERITORIUL TURCIEI. POEȚII SUNT AȘTEPTAȚI LA ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI

Institutul Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' de la Istanbul sprijină prezența scriitorilor români Dorel Cosma, Menuț Maximinian și Zorin Diaconescu la festivalul Ziua Internațională a Poeziei (UNESCO) și la cea de-a XIV-a aniversare a Liceo Poetico de Benidorm.

Evenimentul se va desfășura la Istanbul în perioada 14-17 martie 2017. România va fi prezentă la festival urmare invitației primite din partea Asociației Liceo Poetico de Benidorm din Turcia.

Miercuri, 15 martie 2017, la Universitatea Bahceșehir din Istanbul (www.bahcesehir.edu.tr), se vor desfășura lecturi publice de poezie cu participarea scriitorilor Dorel Cosma, Menut Maximinian, Zorin Diaconescu, Haydar Ergulen, Hilal Karahan, Mesut Șenol, Elcin Sevgi Sucin, Osman Ozturk și poeți spanioli. După amiază va continua cu o expoziție inedită de colaje cu poezii, urmate de un program muzical oferit de organizatori în cadrul Clubului de Literatură al Universității Bahceșehir.

A doua zi a festivalului, joi, 16 martie 2017, va continua la sediul Institutului Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' din Istanbul cu lecturi de poezie, la care vor lua parte prof. dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii din Bistrița și Președintele Adunării Generale a Uniunii Internaționale de Folclor, poetul și rectactorul Menuț Maximinian, precum și a cunoscutul om de radio, traducător și poet, Zorin Diaconescu împreună cu poeții turci Haydar Ergulen, Hilal Karahan, Mesut Șenol, Elcin Sevgi Sucin, Osman Ozturk și alți poeți invitați din Spania.

Programul zilei continuă cu lecturi de poezie și workshop pe teme lirice internaționale la Institutul Cervantes din Istanbul, cu participarea poeților turci și străini.

Dorel Cosma s-a născut în Bistrița și este doctor în filozofie. A fondat cenaclul literar artistic 'ALMA VENUS', revista 'CATHARSIS' și Școala Populară de artă din Bistrița. El este, de asemenea, fondatorul Teatrului de cameră Bistrița și a festivalului de teatru scurt cu sprijinul unor mari personalități: Ion Parhon, Dinu Chivu, Mihai Ispirescu, Tudor Popescu, Bebe Parhon, Tocilescu ș.a. În anul 1991 a inițiat și coordonat primul Festival Internațional de folclor din România 'Nunta Zamfirei'.

În 1996, la Klagenfurt, Austria, a fost ales, prin vot, vicepreședinte al I.G.F. (Adunarea Generală a Uniunii Internaționale de Folclor). Din 2003 este lector titular la Universitatea Română de Științe și Artă 'Gheorghe Cristea' București, iar în prezent este directorul Centrului Cultural Municipal 'G. Coșbuc' Bistrița. Printre cărțile publicate notăm: 'Repere culturale', (1998 ); 'Viață visată — viață trăită', ( 2001), 'O lume fascinantă', (2003); 'Cultura Populară — Aspirații și împliniri', (2004); 'Realități provocate', (2005); 'Pe moșia baronului', (2005); 'Rădăcinile Eternității', (2006); 'Festivalul Nunta Zamfirei în imagini și comentarii', (2007); 'De la Tirana la Ciudad de Mexico', (2008); 'Tendințe ale evoluției interviului în presa românească', (2008); 'Bistrița în Revoluție', (2008); 'Dominantly European Reportages, (2009): 'Bistrita during the Revolution', (2009); 'Bistritz vaehrend der Revolutionzeit, (2009).

Recentul volum, 'Malul tăcerii', tradus în limba turcă și lansat la Festivalul Internațional de Teatru și Literatură 'Liviu Rebreanu', Bistrița, 26-30 noiembrie 2016, în prezența traducătorilor, Muguraș Maria Petrescu, pentru limba engleză, și Mesut Șenol, pentru limba turcă, va fi prezentat în cadrul festivalului de la Istanbul.

Jurnalist, poet, prozator, eseist și manager cultural, autor a 16 cărți publicate, Menuț Maximinian s-a născut la Timișoara. Este redactor la cotidianul 'Răsunetul', TV Bistrița și Radio Renașterea. Colaborează la ziarul 'Realitatea', revistele EuRoCom și 'VIP' din București, 'Agerro'-Stuttgart, Romanian Tribune-Chicago, 'Revista ilustrată' a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița, Conexiuni a Centrului Cultural municipal Bistrița, 'Studii și cercetări etnoculturale' a Complexului Muzeal Bistrița, 'Litera Nordului' și la 'Mișcarea Literară'.

Printre volumele publicate punctăm: 'Confesiuni', Ed. Arcade, 2004; 'Cartea Diuganilor', Ed Karuna, 2006; 'Generația în blugi', Ed. Karuna 2007; 'Chip de înger', Ed. Karuna 2007; 'Pe aripa Cerului', Ed. Karuna, 2008. A prefațat mai multe volume, este prezent în diverse antologii și a obținut mai multe premii și distincții. Este membru al Uniunii Ziaristilor Profesioniști.

Jurnalist și cunoscut om de radio, Zorin Diaconescu s-a născut la Timișoara. A absolvit filologia la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. A fost pe rând redactor la Radioteleviziunea Română, Studioul Regional Cluj, secretar general de redacție, apoi director adjunct, Radio Cluj, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), iar în 2010 a avut funcția de consilier în cadrul Societății Române de Radiodifuziune. În anul 2009 a publicat romanul de ficțiune 'Schimbarea la față', la Editura Eikon din Cluj.

Prin acest proiect, ICR Istanbul continuă strategia pe termen lung de promovare și de asigurare a vizibilității pe piața culturală locală a liricii contemporane românești. În cadrul festivalului și alături de partenerii săi, Institutul Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' de la Istanbul găzduiește un eveniment axat cu precădere pe poeții români. Este un bun prilej de a prezenta astfel, o selecție de poezie românească într-un context internațional, de a atrage la sediul institutului un nou segment de public, dar și de a oferi publicului fidel al ICR Istanbul un program de muzică de calitate prin intermediul partenerilor noștri. — transmite ICR Istanbul

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul

sursa: http://linkis.com/Jh2go