TABLETA DE ÎNȚELEPCIUNE

Confucius (551-479 i. Hr.) se inscrie in tezaurul intelepciunii umane ca primul mare filozof al Chinei si unul dintre cei mai ilustri ganditori ai lumii, ale carui idei inedite au generat un sistem filozofic original, penetrant, exercitand o influenta determinanta asupra comportamentului a sute de milioane de oameni, in familie, comunitate, societate, de-a lungul a peste 24 de secole. Preceptele sale de etica si conduita sunt actuale si in zilele noastre si pot constitui un sistem de reflectie si sprijin in diminuarea agitatiei imorale din prezent, din tara noastra si din lume, pentru posesie materiala si dominatie, precum si in redescoperirea armoniei dintre spirit, materie si natura, singura cale de atingere a fericirii.

Templul lui Confucius a fost construit în anul 1034, dar a fost continuu distrus și reconstruit de-a lungul anilor. Templul pe care-l vedem astăzi a fost reconstruit după ce a fost ars de către japonezi în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai frumoase, celebre și mai binecunoscute temple confucianiste din China.

  1. Cel care este stăpânul minţii sale este stăpânul Universului.
  2. O imagine valoreaza mai mult decat zece mii de cuvinte.
  3. Cercetează trecutul dacă vrei să prezici viitorul.
  4. Proștii se plâng că nu sunt cunoscuți de suficient de mulți oameni, înțelepții se plâng că nu cunosc suficient de mulți oameni
  5.  Întotdeauna într-o situaţie dificilă există cel puţin o şansă de a învinge
  6. Nu încerc să aflu răspunsurile, aş dori să înţeleg întrebările.
  7. Nu contează cât de încet mergi, atâta vreme cât nu te oprești.
  8. Nu are importanță că te-ai înșelat sau că ai fost jefuit, decât atunci când îți amintești mereu de acest lucru.
  9. Cine pune prea multe întrebări, vrea să tragă de timp, nu să rezolve problema.
  10. A vorbi înseamnă a semăna, a asculta înseamnă a culege.