SUPERLATIVUL UNUI FESTIVAL

A XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Teatru „Liviu Rebreanu” s-a derulat la Palatul Culturii Bistrița sub steaua strălucitoare a marelui nostru romancier și dramaturg.
Se spune că fiecare om are o stea acolo sus în care se va așeza la trecerea în veșnicie. Sunt sigură că steaua lui Liviu Rebreanu a dat o strălucire mai puternică în aceste două zile, trimițând asupra tuturor raze care au sensibilizat și mai pregnant inimile participanților. Noi i-am pronunțat numele cu respectul cuvenit și cu gânduri de aniversare a celor 100 de ani de la apariția romanului Ion, roman ce evidențiază firea țăranului român, puternic legat de pământ, atitudine ce rămâne la fel și azi.
Acest Festival este și un omagiu adus unui distins și constant colaborator al Societății Scriitorilor Bistrițeni Conexiuni, cel care a fost sătmăreanul Aurel Pop- membru USR.
La fiecare ediție, managerul Palatului, profesor dr. Dorel Cosma, un organizator de excepție, vine cu idei de prezentare novatoare care încântă privitorii. Împreună cu echipa sa managerială inclusiv cei trei moderatori, scriitorii: Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan și Menuț Maximinian, ne creează o ambianță de sărbătoare și emulație.
Această întâlnire online, în preajma marilor sărbători, m-a dus cu gândul la familia care, de sărbătorile iernii, reunește pe toți fiii ei în casa mare și primitoare.
Așa, Euterpe și Calliope au adus pe iubitorii de poezie, iar Thalia și Melpomene, pe cei de teatru în acest sanctuar al artei, al cărui program începe cu spectacol dedicat copiilor, acele ființe serafice, care peste ani vor fi și ei continuatori ai tradiției acestui tip de Festival.
A urmat acea Doamnă maiestuoasă a slovei: „Poezia” în stil propriu fiecărui participant, cu muzicalitatea rostirii specifice fiecăruia, ce a dat un plus de valoare îmbinată cu prezentarea recentelor cărți editate.
Vă amintiți, de-a lungul istoriei, de spargerea de către îndrăzneți a blocadelor impuse unor țări? ( Sugestiv: Pe aripile vântului). Așa și la Palatul Culturii Bistrița s-a găsit modalitatea cu ajutorul tehnicii online de „spargere” a blocadei datorată nemilosului Covid 19 și de a aduce ofrande pe altarul artei de către inimoșii scriitori de aici și de pe mapamond.
Poezia și teatrul au călătorit pe valurile „emisiei” ca o fregată regală, făcându-ne cunoscuți în lume și mai fericiți pentru empatia manifestată în aceste momente memorabile.
Felicitări scriitorilor, actorilor care ne-au înfiorat sufletele, iar finalul cu prezența și minunatul cântec românesc al ansamblului profesionist „Cununa de pe Someș”, a fost ceva deosebit.
Mulțumirile noastre, d-le profesor dr. Dorel Cosma, că ne-ați prilejuit acest regal de poezie și de teatru.

RODICA FERCANA