SCRIITORI BISTRIȚENI ÎN CETATEA DEVEI

Literatura din Bistriţa a fost prezentă în Cetatea Devei. Sala „Reduta” a Teatrului de Artă Deva a fost gazda întâlnirii dintre Societatea scriitorilor bistrițeni Conexiuni şi iubitorii de poezie din Deva.
Evenimentul a avut în centru lansarea volumului „Conexiuni de noiembrie”, autori Dorel Cosma şi Menuţ Maximinian, şi a revistei “Conexiuni” a Palatului Culturii Bistriţa.
Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva, este cel care a moderat întâlnirea, mulţumind pentru prezenţă bistriţenilor, dar şi pentru colaborarea deosebită pe linie teatrală, actorii din Deva fiind prezenţi de mai multe ori la Bistriţa la invitaţia directorului Dorel Cosma.
În faţa colegilor scriitori, a actorilor şi a publicului din Deva, dr. Dorel Cosma a prezentat Societatea „Conexiuni”, publicaţia şi antologia cu acealşi nume, toate primite în dar de cei prezenţi la eveniment de la Maria Herineanu, referent la Palatul Culturii. La rândul lui, Menuț Maximinian a vorbit despre activităţile de la Palatul Culturii Bistriţa şi despre antologia de literatură şi teatru, proiect apreciat nu doar în ţară, ci şi peste hotare prin numele prezente în cele 7 capitole, de la Andrei Marga şi Aurel Rău, până la scriitori de pe cele mai îndepărtate meridiane. În acest cadru a fost lansată, în premieră, cartea “Duminică în Manhattan “, apărută la Editura “Nosa Nostra “, 2017, sub semnătura lui Dorel Cosma, cu o prefață semnată de Zorin Diaconescu. Cartea aduce sărbătoarea din cinci părţi de lume Vaticanul așezat pe una din colinele Romei şi binecuvântarea Papei Francisc, “Acasă la Dante “, vizită la Ravenna, “Spre insula concediilor permanente Gran Canaria “, “Duminică în Manhattan “ - fantasticul New York, Malaezia şi Kuala Lampur. Un adevărat jurnal ce ne poartă pe meridianele lumii.
Scriitorii Victoria Fătu Nalați, Gheorghe Mizgan şi Ioan Lazăr şi-au prezentat cărţile şi au citit din creaţia proprie. Expoziția de portrete umoristice văzute de Lucian Dobârtă și Marian Avramescu, a întregit frumuseţea evenimentului bistriţean. A fost prezent şi subprefectul Fabius Tiberiu KISZELY din Hunedoara care le-a transmis scriitorilor din Bistriţa salutul oficialităţilor şi bucuria de a fi prezenţi la Deva.
Bistriţenii au fost invitaţi apoi la premierea piesei „Oscar și Tanti Roz” după romanul lui Eric-Emmanuel Schmitt, regia Mihai Panaitescu, scenografia Vioara Bara, cu Alexandra Podu, Roxana Olsanschi, Angelica Lisa, Teodora Voineagu, Constantin Podu și Mircea Rotaru. O poveste a unui copil nedreptățit de soartă, care stă de vorbă cu Dumnezeu. Poate această poveste există în fiecare dintre noi, oricine poate fi un Oscar, dar cu un dram de noroc în plus. Combinaţia de fragilitate şi forţă, de tandreţe şi iubire necondiţionată care de la început te cucereşte, îți transmite o stare de sinceritate și puritate.
“Alături de Tanti Roz pe post de ghid, Oscar parcurge, printre râsete și lacrimi, itinerarul emoționant al tuturor vârstelor și experimentelor umane îmbogățite de imaginația lui, care umple spațiile albe și goale ale unui spital. Spectacolul este până la urmă o….transfuzie de umanitate” a declarat Mihai Panaitescu, regizorul spectacolului și managerul Teatrului de Artă Deva. O piesă ce te face să lăcrimezi, să trăieşti intens alături de copilul bolnav de cancer, să redescoperi viaţa şi veşnicia. La finalul reprezentaţiei, în faţa sălii ce aplauda în picioare, dr. Dorel Cosma a acordat din partea celui mai tânăr teatru din ţară, “Liviu Rebreanu” Bistriţa, o plachetă şi medalia “Mihai Eminescu”, realizată de Palatul Culturii Bistriţa de Ziua Culturii Naţionale.
Scriitorii bistriţeni au vizitat şi Cetatea Devei, frumuseţea acestuia regăsindu-se, suntem convinşi, pe viitor, şi în scrierile lor. A fost o întâlnire frumoasă la Deva, sub semnul literaturii şi a teatrului, sub semnul artei.

Menuț Maximinian