SĂRBĂTORILE SUFLETULUI, OGLINDĂ SPRE CER

 

 

         În inima Bistriţei, Biserica de la Coroana este vie, credincioşii îngenunchind în faţa Sfântului Altar într-un dialog prin rugăciune cu Dumnezeu. Zi de zi, de peste un deceniu, părintele Vasile Beni, împreună cu părintele protopop Alexandru Vidican, părintele-profesor Nicolae Feier şi părintele Emanuel Vidican slujesc cu dragoste pentru cele sfinte, apropiindu-ne prin cuvânt de Cerul Veşniciei.

          Cartea părintelui Vasile Beni „ Să ne facem timp şi pentru suflet”, apărută la Editura Nosa Nostra,  cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, poate sta lângă calendar şi, în zi de sărbătoare, să descoperim tainele Evangheliei, părintele ştiind să scrie pe înţelesul filosofului, al teologului, dar şi pe înţelesul credinciosului simplu. Cred că acest volum, alături de celelalte scrise de preotul bistriţean, va fi aşezat în rândul cărţilor de suflet ale credincioşilor.

          În fiecare duminică şi sărbătoare, predicile, meditaţiile, învăţăturile şi pildele demne de urmat sunt ascultate de credincioşi la anvonul Bisericii. De ani buni, părintele Vasile Beni creionează tainele Evangheliei, apropiindu-i pe credincioşi şi mai mult de minunile sfinţilor, iar cuvântul ziditor prinde rădăcini. Pentru modul în care ştie să aibă grijă de sufletul nostru, pentru meditaţiile apreciate de cititori, dar mai ales pentru cei peste zece ani în care s-a dedicat şi presei, aducând predicile în casele noastre, părintele Vasile Beni a fost recunoscut în rândul publiciştilor, devenind membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

          Trăim într-o lume în care suntem năpădiţi de tot feluri de sfaturi care ne aduc reţete minune despre cum să fim fericiţi, să avem succes în afaceri, să ne găsim jumătatea, să slăbim, însă puţini sunt cei care vin să ne spună, prin cărţi, aşa cum face şi părintele Vasile Beni, că fericirea vine din împăcarea cu noi înşine şi din relaţia inimii ce tresaltă de bucurie la întâlnirea cu Dumnezeu. Dacă vreţi să câştigaţi pentru sufletul dumneavoastră în aceste vremuri în care cărările dintre noi sunt acoperite de iarbă, iar comunicarea se face prin WhatsApp, Facebook, Viber sau Instagram, poposiţi câteva clipe în cartea părintelui Vasile Beni şi veţi găsi calea fericirii, a echilibrului şi reţeta miraculoasă pentru a fi oameni „aşezaţi”, aşa cum spun mamele noastre.

          Părintele Vasile Beni ne învaţă că avem rădăcini, că avem credinţă, că avem tradiţie şi că suntem binecuvântaţi prin aşezarea într-o grădină a pământului care a dat sfinţi mărturisitori ce au avut curaj şi demnitate de a-şi apăra credinţa, limba şi neamul. Alături de sfinţii din calendar şi poveştile lor ce izvorăsc din preaplinul inimii pentru Hristos, la fel cum izvorul vieţii dă apă tămăduitoare, părintele Vasile Beni ne învaţă să purtăm lumea în propria-i inimă. Să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne păzeşte pe drumul vieţii, că ne dă timp de pocăinţă şi îndreptare şi să fim recunoscători pentru toate lucrurile bune care ni se întâmplă, să-L vedem pe Iisus în fiecare dintre semenii noştri care au nevoie de ajutor şi să nu lăsăm mâna întinsă fără a-i sări în sprijin şi să trăim în armonie cu cei din jurul nostru, iar Biserica să fie familia noastră din duminici şi sărbători. Doar împreună cu Biserica putem porni în pelerinajul vieţii, apărând-o atunci când este nevoie pentru că este casa sufletului nostru, iar buzele noastre să laude ceea ce a făcut Creaţia pentru noi, zi de zi făcând semnul Sfintei Cruci şi mulţumind Bunului Dumnezeu pentru toate câte au fost şi o să fie.  Cuvântul părintelui Vasile Beni este o punte pe care trecând putem duce sufletul în veşnicie, fiind oglinda prin care ne putem redescoperi văzându-ne chipul.

          Cartea prezintă şi rugăciuni pe care fiecare dintre noi ar trebui să le aibă în casă, fiind leac de izbăvire de boală, de mulţumire pentru bunul mers în viaţa celor dragi, de ajutor în ceas de necaz.  Poeziile părintelui Vasile Beni, aşezate în carte, sunt pline de frumuseţea omului ce trăieşte fiecare clipă bucurându-se de darurile divine.

          În vremea sărbătorii, când Pruncul vine în lume, Tatăl arătându-şi nemărginita iubire pentru noi prin trimiterea pe pământ a Fiului Ceresc, în clipe de durere, când mântuirea vine prin pironirea pe Cruce, în ceas de Înviere când Iisus poposeşte în palmele noastre prin ţinerea Luminii, părintele Vasile Beni ne învaţă un lucru deosebit, acela că dragostea lui Dumnezeu este dătătoare de viaţă şi de sfinţenie şi că fiecare dintre noi, în parte, este chipul Lui.

Menuţ Maximinian