PROF.Dr. DOREL COSMA: CARAVANA FOLCLORICĂ I.G.F. A FOST O MARE REALIZARE ȘI UN MARE SUCCES

Ministrul Doina Pană a deschis, în numele Guvernului României, manifestarea.

La Muzeul Satului din Bucureşti s-au auzit acordurile muzicale folclorice europene, aici a început Caravana folclorică I.G.F 2014, iniţiată de Prof.Dr. Dorel Cosma, preşedinte I.G.F.. Alături de publicul spectator şi de organizatorii principali, încă de la deschiderea oficială a fost prezent ministrul delegat pentru Apă, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, care le-a adresat oaspeților un bun venit în capitala României şi a ținut să îi felicite cu mare drag pe organizatorii evenimentului. Au luat cuvântul şi reprezentanţii Muzeului Satului, directorul postului de televiziune Favorit TV, preşedintele Asociației "Fiii Gorjului" după care ediția a II-a a fost deschisă pe acordurile muzicale ale Orchestrei Profesioniste a Centrului Cultural Municipal, dirijată de prof. Ioan Lazăr. Mulțumiri au fost aduse şi primarului, Sorin Oprescu. Pe scenă au evoluat reprezentanții Franței, Cehiei (alături de ambasadorul Cehiei), Bulgariei, Israelului, României. Apoi, reprezentanţii fiecărei ţări au fost invitaţi în platoul emisiunii "Ceasuri folclorice" la Favorit TV, acolo unde au poposit mai bine de patru ore, fiecare încercând să-şi reprezinte ţara din care provine cât mai bine. A urmat spectacolul organizat la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, unde au prezentat momente artistice deosebite Ansamblul Doina şi Ansamblul Flori de Romanaţi, Orchestra Centrului Cultural Bistriţa, precum şi solişti vocali şi instrumentişti: Donka Valentine şi Anna Monica – Bulgaria, Inoria Bande, Mannu Sebastiana, Dore Matteo– Italia, René Sourisseau, Raymond Martineau–Franţa, Martin Blanes, Agostinho Iglesias şi Paula Rancaño–Spania, Amican Atak şi Emre Öncül– Turcia, Jarmila Toncikova – Cehia, Yehuda Rami, Amalia Cohen şi Sholmo Azolai – Israel, AlenaVasilenk şi DzianaVodneva–Belarus, Mackay Ariel,  Mackay Walter, Carignano Sebastián, Bianchi Eugenio,  Perez Emiliano şi Bravo Carlos– Argentina, Ionela Bran, Sigheartău Marioara, Ionela Lechinţan şi Adina Băieşiu – România. Spectacolul a fost prezentat de solista şi realizatoarea TV - Emilia Bubulac.

 

            Bulgaria

De la Bucureşti, Caravana folclorică I.G.F a ajuns, în Razgrad - Bulgaria. Aici artiştii au fost aşteptaţi cu drag de secretarul general I.G.F şi preşedintele Federaţiei de Folclor din Bulgaria, Rosen Bogdanov. După două zile frumoase petrecute în oraşul Razgrad şi Sofia din Bulgaria, artiştii caravanei folclorice au pornit din nou la drum.

 

            Italia

            Următoarea lor destinaţie este oraşul Viareggio din Italia, cea mai celebră staţiune de la mare din Toscana. Ei au fost aşteptaţi de către preşedintele Federaţiei de Folclor din Italia şi vicepreşedintele Uniunii Europene şi Extra Europene de Folclor I.G.F, Benito Rippoli, cel care îi va însoţi pe oaspeţi în locurile în care vor fi organizate spectacolele folclorice.

 

            Croaţia

            După România şi Bulgaria, Caravana a făcut un popas  în Croaţia, unde Ştefan Kovacevic preşedintele Federaţiei „Klas” s-a străduit să-i primească cât mai plăcut pe artiştii I.G.F.

 

            Spania

  În Spania, vicepreşedintele I.G.F. Antonio Vinas s-a implicat excelent oferind condiţii de spectacol de mare ţinută. Presa scrisă, radioul şi televiziunile au vorbit pe larg despre I.G.F. iar programul atât din centrul oraşului Qurense dar şi din staţiune a fost excelent. Foarte bine primită a fost lansarea revistei I.G.F. nr.22 şi a cărţilor celor doi scriitori Dorel Cosma şi Menuţ Maximinian. Tot acum s-a lansat şi cartea poştală I.G.F. care va fi oferită tuturor membrilor la întâlnirea din San Giovanni Rotondo.Spania ca şi România şi Bulgaria a fost la mare înălţime făcându-i pe toţi artiştii mândri că fac parte din I.G.F.

 

             Franţa

            Caravana I.G.F a pornit din Qurense spre Franţa. Încă de la intrarea  în Franţa, colegii din Confederaţia franceză s-au ocupat îndeaproape de soarta Caravanei. René s-a  dovedit un adevărat ghid ataşat totalmente ideilor I.G.F. Primul popas s-a făcut la Nimes unde membrii Caravanei au fost cazaţi în condiţii optime iar în ziua următoare au fost conduşi la o vizită prin frumosul oraş francez. Preşedintele zonei folclorice din Nimes,  s-a străduit să ofere  condiţii bune artiştilor. Drumul a continuat până la Voiron. Aici caravana a fost întâmpinată cu multă căldură de Zelida şi Nicholas Charlety. Nicholas Charlety preşedinte adj I.G.F. a deschis Festivalul din Voiron prezentând alături de grupuri din Tahiti, Ecuador, Georgia, Franţa  şi pe membrii Caravanei, care au dat culoare Festivalului din Voiron participând atât la spectacol cât şi la parada organizată pe străzile Voironului. La scena special amenajată în centrul oraşului au participat la deschidere autorităţile locale, dar şi preşedintele I.G.F. şi preşedintele adj. I.G.F. Pentru membrii Caravanei s-a organizat în centrul oraşului, în parc, o întâlnire deosebită cu spectatorii din Voiron. Costumele populare şi cântecele deosebite din Argentina, Bulgaria, România, Franţa, Turcia, Spania au reuşit să creeze o atmosferă deosebită în rândul spectatorilor francezi.

Acest spectacol a încheiat Caravana I.G.F., în acorduri de prietenie şi înţelegere. Publicul a aplaudat îndelung evoluţia artiştilor. Organizatorii francezi Zelida şi Nicholas Charlety s-au dovedit gazde deosebite pe întreaga perioadă  în care Caravana s-a aflat pe teritoriul Franţei.

„Caravana din acest an a fost într-adevăr un exemplu de prietenie şi dăruire pentru culorile I.G.F. Mulţumim pentru efortul de a realiza o imagine deosebită pentru I.G.F. prin munca colegilor noştri din Franţa – Nicholas Charlety şi Zelida, Spania- Antonio Vinas, Bulgaria – Rosen Bogdanov, România – Centrul Cultural Bistriţa şi Asociaţia Naţională de Folclor. Ediţia a II – a a Caravanei I.G.F. a fost cu toate greutăţile, o mare realizare şi un mare succes. În numele conducerii I.G.F. doresc să mulţumesc tuturor colegilor mei care s-au implicat în reuşita acestei Caravane. Ar fi foarte multe de menţionat dar nu aş vrea să uit pe cineva. Totuşi nu pot fi uitaţi cei doi conducători auto : Valentin Pop şi Nuţu Sângeorzan care au străbătut Europa parcurgând în condiţii excelente peste 8000 de km. Gicu Ionele a fost tot timpul responsabilul Caravanei  încercând să-i mulţumească pe toţi artiştii. Echipa de sunet şi filmare şi-a făcut datoria iar rezultatul muncii lor se vede în filmele realizate. Mulţumiri colegilor care au delegat în acest an, în Caravana I.G.F. artişti deosebiţi cu dragoste pentru folclorul lor naţional şi pentru folclorul universal” declară, la bilanţ, preşedintele I.G.F., Prof.Dr. Dorel Cosma.

 MENUȚ MAXIMINIAN