PRIMARUL OVIDIU TEODOR CREȚU: FOLKUL ARE O GINGĂȘIE A SENTIMENTELOR PE CARE NU O GĂSIM ÎN ALTE GENURI

Cea de a XIV-a ediţie a Festivalului-concurs pentru tineret „Bistrița Folk” a debutat vineri, la Sala Polivalentă, cu lansarea cărţii de interviuri „Taifas cu menestreli”, de Florin Săsărman şi Vali Şerban, apărută Editura „Şcoala Ardeleană” din Cluj-Napoca.
Cantautorul şi jurnalistul Florin Săsărman a vorbit despre carte, în care sunt amintirile şi vieţile folkiştilor, prin extensie ale iubitorilor muzicii folk, apoi despre interesantul volum s-au pronunţat Mihai Cosmin Popescu (Radio România) şi artistul, jurnalistul Vali Şerban, dezvăluind că va exista şi un volum doi al cărţii. Florin Săsărman l-a invitat la cuvânt şi pe primarul Teodor Ovidiu Creţu, care a sprijinit constant activităţile culturale bistriţene şi care are pentru folk o sensibilitate aparte. „Muzica folk a însemnat foarte mult pentru generaţia mea, generaţia în adidaşi”, a spus primarul Creţu, pentru că folkul are o gingăşie a sentimentelor pe care nu o găsim în alte genuri. Merită ca aceste frumoase sentimente să fie descoperite în sufletele oamenilor şi transmise mai departe, peste 10, 20, 30 de ani, şi acesta ar fi rostul concursului.
Este al treilea an când festivalul se desfăşoară la Sala Polivalentă, însă de la anul condiţiile vor fi foarte bune la Casa de Cultură „George Coşbuc”, aflată în reabilitare, a spus edilul Bistriţei, felicitându-l pe Florin Săsărman pentru organizare. În continuare, Mihai Berbunschi de la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” a vorbit despre prezenţa festivalului în publicaţia „Bistriţa culturală” şi centrul media al instituţiei, apoi a început concursul, numărul spectatorilor mărindu-se pe măsura apropierii recitalurilor consacraţilor. Au apărut în faţa spectatorilor grupul „Ecoul”, format din Sorina Bloj & Magda Puşkas, de asemenea, Nicu Alifantis, împreună cu trupa „Zan”, de ascultat oricând pentru primenirea amintirilor.
Florin Săsărman şi-a amintit că el a debutat în 1982, într-un spectacol „Flacăra” al lui Adrian Păunescu, de la Sala Polivalentă, cu melodia „Tata şi caii”, de Victor Socaciu.

Victor Știr