PREMIERĂ LA OSTERMARKT 2014! DOI MINIŞTRI NE-AU ONORAT CU PREZENŢA, ÎNTORCÂNDU-SE, CU DRAG ACASĂ!

Târgul saşilor Ostermarkt a animat cetatea medievală. Parada portului popular, dinspre Domus, pe Pietonalul “Liviu Rebreanu”, spre Biserica Evanghelică, a propus o paletă de culoare, cu cele mai frumoase costume ale saşilor din Transilvania. După intonarea imnurilor de stat ale României, Austriei, Germaniei, dar şi al Europei, de către Muzica Militarã a Garnizoanei Bistriţa, a avut loc Binecuvântarea ecumenică, de către preoţi ai mai multor confesiuni: Evanghelică CA-Johann Dieter Krauss, Greco-Catolică, protopop Ioan-Vasile Frişan şi Romano-Catolică, protopop Gered Peter.
Deschiderea oficialã a Târgului de Paşti a fost făcută în prezenţa oaspeţilor: ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană, vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria, Horst Göbbel, dar şi a gazdelor preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul George Avram, preşedintele Forumului Democrat German din Bistriţa, Eckehardt Zaig, directorul Centrului Cultural Municipal, prof. dr. Dorel Cosma.
Este o premieră la târgul bistriţean ca doi miniştri să fie pe scenă, bucuria fiind cu atât mai mare cu cât ei aparţin Bistriţei. Atât Gabriela Szabo, cât şi Doina Pană au vorbit despre frumuseţea multiculturală a Bistriţei, despre faptul că întotdeauna vorbesc la nivel înalt de locurile natale cu mândrie.
Deşi afară a fost destul de rece, sute de bistriţeni au trecut prin centrul urbei pentru cumpărături de Sfintele Sărbători. Ouă încondeiate, dar şi aranjamente florale, turtă dulce, vase de lut, cozonaci, icoane, coşuleţe cu iepuraşi şi pui, costume populare, toate au fost prezente la târg. Oferta a fost bogată, fiind prezenţi peste 40 de comercianți.
Programul artistic a inclus momente cu Orchestra profesionistă a Centrului Cultural Municipal, Fanfara Forumului German ”Harmonie” Bistriţa, Fanfara ”Armonaia” din Târnăveni, taraful Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” Bistriţa, ansamblurile de dansuri săseşti ”Regenbogen” din Bistriţa, ”Gemeinsam” din Satu Mare, ”Edelweis” din Vişeul de Sus, ”Korona” din Braşov, ”Sonnenschein” din Târgu Mureş, ”Goldregen” din Reghin, din Sighişoara şi Codlea, formaţia ”Zwei Plus” din Bacău, mult gustate de public, fapt confirmat şi de directorul Centrului Cultural Municipal, prof. dr. Dorel Cosma. Primăria Bistriţa prin Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc”, Forumul Democrat German, Organizaţia Tineretului German din Transilvania – filiala Bistriţa şi Biserica Evanghelică au fost organizatorii celei de a XII-a ediţii a Târgului de Paşti.
A fost o sărbătoare frumoasă care ne-a readus bucuria trăirii în cetatea săsească.

MENUŢ MAXIMINIAN