Preşedintele IGF, Dorel Cosma, la Castrovillari

 

 

În această perioadă, în Italia, se derulează festivalul Internaţional de Folclor de la Castrovilallari, regiunea Calabria. La deschiderea oficială, la Teatrul de Vară din centrul oraşului, au participat peste 1000 de spectatori care s-au bucurat de un tablou muzical coregrafic deosebit. Este prima mare manifestare internaţională post-CoVid, de aceea s-a pus accentul pe mesajul de pace şi prietenie cu gândul la înlăturarea şi depăşirea momentelor grele prin care a trecut omenirea.
Deschiderea a fost făcută de către preşedintele Federaţiei Internaţionale de Folclor, bistriţeanul Dorel Cosma, alături de primarul din Castrovillari şi preşedintele Festivalului, Antonio Notaro.
România este reprezentată în festival de Ansamblul folcloric „Doruri sătmărene” care s-a bucurat încă de la prima evoluţie de un real succes, atât cu jocurile din zona de Nord a României, cât şi cu cântecele aduse de soliştii vocali. Ansamblul a fost însoţit de directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Satu Mare, Robert Laszlo, care este şi prim-vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale de Folclor, a cărui sediu s-a mutat, de curând, de la Bistriţa la Satu Mare.
Un punct aparte în cadrul festivalului l-a constituit şi mesajul de felicitare pentru părintele-profesor Nicolae Feier, proaspăt Cetăţean de Onoare al municipiului Bistriţa, preşedintele Dorel Cosma, primarul şi directorul festivalului transmiţând, atât la scenă, dar şi printr-o intervenţie telefonică în cadrul evenimentului de la Coroana Bistriţa, gândurile de apreciere şi invitaţia la o serie de conferinţe a părintelui în Italia.
Participă ansambluri folclorice din România, Bolivia, Italia, Burkina Faso, Ucraina şi Serbia. S-au stabilit şi proiecte viitoare. La invitaţia directorului din Satu Mare, Robert Laszlo, care este şi consilier judeţean, o delegaţie italiană urmând să vină în România, prilej cu care vor avea loc atât acţiuni pe teme tradiţionale, cât şi pe teme literare în jurul grupărilor revistelor „Cronograf” şi „Conexiuni BC”.
Alte acţiuni vor avea loc în perioada următoare, la început de septembrie Meseşul Zalău urmând să fie prezent în Italia. Între 6-8 septembrie va avea loc, la San Giovanni Rotondo, Adunarea Biroului IGF, prilej cu care va fi stabilită şi ţara în care anul acesta va fi acordat Oscarul în folclor.