PIESA DE TEATRU ”PE MINE MIE ... REDĂ-MĂ”, VA FI JUCATĂ LA BISTRIȚA DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Vineri - 15 Ianuarie - la Sinagoga din Bistrița, Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” va da startul programului de evenimente culturale din 2016 cu sărbătorirea Zilei Culturii Naționale și totodată cu omagierea marelui poet român Mihai Eminescu.

Evenimentele, cu începere de la ora 17:00, vor fi marcate și în acest an printr-un Spectacol Extraordinar. Artiștii teatrului ”ARARAT” din Baia-Mare vor deschide spectacolul cu o fascinantă piesă de teatru pe versuri eminesciene, ”Pe mine mie...redă-mă”, după care va urma grupul ”DISTINTO” care cu siguranță va încânta publicul prezent.

Teatrul ”Ararat” din Baia-Mare este înfiinţat în anul 2008 de actorul şi regizorul Claudiu Pintican, care dorea un mediu flexibil unde să se poată exprima artistic, Teatrul ”Ararat” este primul teatru independent apărut în Baia Mare. Încă de la concepere, ”Ararat” s-a vrut a fi un „teatru la comandă”, care să poată prezenta spectacole nu doar pe scenele instituţiilor de profil, ci, mai ales, în spaţii neconvenţionale, fie acestea cluburi, baruri, restaurante, săli de conferinţe, săli de expoziţii, sau chiar în aer liber, la invitaţia unor agenţi economici sau instituţii. De asemenea, el a fost gândit ca un „teatru de geamantan”: spectacolele folosesc un decor minim, uşor de transportat dintr-o parte în alta a judeţului şi chiar a ţării. Căci Teatrul Ararat nu a jucat doar în Baia Mare şi alte câteva oraşe din judeţul Maramureş, ci şi la Cluj, Bistrița, Bucureşti, Iaşi, Oradea, Târgu Mureş, Arad.

Piesa ”Pe mine mie ... redă-mă” este un spectacol pe versuri de Mihai Eminescu iar scenariul spectacolului, construit de actorul şi regizorul Claudiu Pintican, a fost realizat, nu întîmplător, pornind de la un fragment din piesa lui W. Shakespeare, "Cum vă place", unde, în monologul său, Jack Melancolicul atribuie fiecărei vîrste a vieţii un rol: omul e, mai întîi, prunc, apoi şcolar, pe urmă îndrăgostit, soldat, judecător, filosof şi... prunc, din nou. Claudiu Pintican structurează întregul scenariu al spectacolului său în funcţie de aceste vîrste, conferindu-i un fir logic; sînt înşirate, astfel, ca perlele într-un şirag, versuri despre copilărie, dragoste, femeie etc. În total, regăsim fragmente din aproximativ 40 de poezii eminesciene, unele extrem de

 cunoscute, altele prea puţin, printre care toate "Scrisorile", "Floare albastră", "Odă (în metru antic)", "Cugetările sărmanului Dionis", "Femeia, măr de ceartă", "Luceafărul", "Glossă", "Memento mori", "Cărţile" (aceasta din urmă fiind o altă sursă de inspiraţie pentru construirea întregului scenariu). Spectacolul reuşeşte să fie captivant de la început pînă la sfîrşit, fără a se constitui într-o înşiruire dezlînată de versuri culese la întîmplare din opera eminesciană.

În concluzie, "Pe mine mie... redă-mă" este o modalitate modernă, actuală şi captivantă de a-l cinsti pe Mihai Eminescu, marele poet român ajuns acum la 166 de ani de la naștere.