OVIDIU TEODOR CREȚU, LA DESCHIDEREA ”TÂRGULUI MARE AL BISTRIȚEI”: GUSTAȚI DIN FRUMUSEȚEA ACESTOR ZILE ȘI A ORAȘULUI NOSTRU. BISTRIȚA ESTE A BISTRIȚENILOR

Cinci zile de sărbătoare pentru Bistriţa, cu muzică pentru toate gusturile şi în diverse locaţii. Cu mic, cu mare, bistriţenii, de aici şi de oriunde s-ar afla, sunt aşteptaţi să-şi sărbătorească burgul şi să-şi încununeze, în prag de toamnă, munca unui an.

          Festivitatea de deschidere a Târgului Mare al Bistriţei a fost gândită altfel în acest an, fără oficilităţi, cetăţeni de onoare şi delegaţii din străinătate. Momentul solemn a fost reprezentat de intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te, române!” şi a imnului Uniunii Europene, „Odă bucuriei”, de către fanfara militară a Garnizoanei Bistriţa.

A fost un moment mai aproape de oameni, care a încercat să repună în scenă momentul din 1353, atunci când Ludovic de Anjou a dat Bistriţei dreptul de a ţine târg, de la Sf. Bartolomeu timp de 15 zile, în jurul bisericii din Piaţa Centrală. Scrisoarea oficilială i-a fost înmânată actualui jude al Cetăţii Bistriţei, Ovidiu Creţu, de Florin Săsărman, solul regelui Ludovic cel Mare, prin intermediului judelui de la acea vreme, actorul Dan Rădulescu.

Bistriţeni, avem puterea în mâinile noastre dată de slăvitul rege Ludovic cel Mare să ţinem târg, aici, la noi acasă, tot aşa de mare ca cel de la Buda, adică cel mai mare din zona noastră, a Transilvaniei. A fost un pas extrem de important, stimaţi concitadini, în 1353, când acest rege, urmare a ajutorului primit din partea bistriţenilor în luptele pe care le-a avut cu nobilii maghiari din Transilvania, să dea oraşului nostru titlul de oraş liber regal, cu drept de pecete, cu drept de judecată şi cu drept de a ţine târg.

De aceea sărbătoarea oraşului de astăzi se numşete Târgul Mare al Bistriţei, care începe ddin ziua Sf. Bartolomeu, adică în 24 august. A fost un moment important  atunci în 1353 şi Bistriţa s-a dezvoltat mai mult ca oricare alte oraşe, întrecând Braşovul, Sibiul sau Clujul şi devenind unul din oraşele importante din această parte a Transilvaniei, devenind Poarta orientală a Transilvaniei. (...)

Noi, cei de astăzi, să începem târgul. Declar deschisă ediţia 2016 a Târgului Mare al Bistriţei şi timp de 5 zile, în primul rând bistriţenii, pentru că Bistriţa este a bistriţenilor, cei care locuiesc aici sau în Spania, Germania sau Italia, să ne veselim, să ne distrăm, să petrecem aceste zile. Muncim 300 de zile pe an, avem dreptul la târgul nostru, să petrecem. Eu vă invit pe toţi, cei de aici sau cei care sunt acasă, să veniţi în Piaţa Mare, să veniţi pe Pietonal sau în Heidenfeld, în Schullerwald sau în pieţele medievale şi să gustaţi din pin frumuseţea acestor zile şi frumuseţea oraşului nostru”, a punctat primarul Creţu, la momentul inaugural, mulţumind celor care s-au ostenit în organizarea evenimentului.

Pe scena de pe Pietonal au evoluat trupele de dans D’Fantasy, Re-Born, BN-Ritm şi Lotus. Apoi a venit rândul concertului Mircea Rusu Band şi al recitalului trupei Cobzality, care îmbină muzica tradiţională cu sonorităţi moderne.

Cei prezenţi au putut să admire şi să cumpere obiecte de artizanat, handmade, produse alimentare tradiţionale, miere, la standurile din jurul Bisericii Evanghelice. Mai multe, veţi descoperi dumneavoastră. 

Sursa: Răsunetul.ro