OPERA ”RIGOLETTO” DE GIUSEPPE VERDI, ÎN PREMIERĂ, LA PALATUL CULTURII

Opera „Rigoletto”, celebra lucrare muzicală a nu mai celebrului compozitor italian Giuseppe Verdi a fost prezentată ca o premieră la Palatul Culturii din Bistriţa, fiindcă, după cum afirma directorul acestuia, prof. dr. Dorel Cosma, de la construcţia şi istoria ei de peste 100 de ani, este prima oară când un spectacol de operă se desfăşoară în această instituţie, în întregime. În Bistriţa, în organizarea Primăriei Bistriţa şi a Palatului Culturii, au mai avut loc spectacole de operă în Biserica Evanghelică, şi amintim celebrele lucrări muzicale ale genialului Verdi: Aida, La Traviata ori Nabucco, care s-au bucurat de un imens succes la public şi de o atmosferă fascinantă şi divină.

Libretul operei „Rigoletto” a fost scris de către Francesco Maria Piave după piesa „Regele se amuză” de Victor Hugo.

Opera are trei acte şi a fost interpretată strălucit de Orchestra şi Corul Operei Române din Craiova, având la pupitru pe dirijorul Alexandru Iosub, sâmbătă, 21 mai.

Într-o societate regală, plină de intrigi şi interese, au recompus atmosfera şi spiritul acelor vremi trecute, devenite istorie, artiştii lirici Florin Ormeniscu, Lucian Petrean, Cristina Oltean, Dragoşlub Bajic (Serbia), Asineta Răducan, Mihaela Popa, Ioan Cherata, Mircea Tudora, Bogdan Olaru, Adrian Grădinaru, Noemi Modra, Mihaela Leonte.

Regia artistică şi scenografia  au fost semnate de către Kretin Iacobseu (Germania), de Arabela Tănase şi Răsvan Drăgănescu.

Spectacolul muzical cu opera „Rigoletto, în organizarea Primăriei Bistriţa şi a Palatului Culturii, a fost un imens succes, o reuşită artistică, o premieră muzicală, istorică în unicitatea ei.

          Zilele Operei „Constantin Pavel” au răsunat triumfător!

Alexandru Cristian Miloș