O OAZĂ DE LINIŞTE ŞI DE LECTURĂ ÎN MADRID

Din vara anului trecut a luat naştere o bibliotecă mult dorită şi aşteptată de comunitatea românească din Madrid, Spania, o bibliotecă cu cărţi prepoderent româneşti, în care Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Mircea Eliade şi mulţi alţii stau la loc de cinste pe rafturile bibliotecii noastre, care poartă numele poetului român “Lucian Blaga”.

Biblioteca poartă numele scriitorului și filosofului Lucian Blaga (1895-1962), care în 1956 a fost propus pentru decernarea Premiului Nobel pentru Literatură, împreună cu poetul spaniol Juan Ramón Jiménez, acesta din urmă fiind, finalmente, laureat. 

Biblioteca pornește de la un fond de aproximativ 1.500 volume, fond constituit în urma donațiilor oferite de Bibliotecile Județene Alba, Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa și de către Institutul Cultural Român.

Pe lângă aceste cărţi, care sunt un balsam pentru sufletul românilor din Spania şi care aşteptau săptămâni sau chiar luni de zile ca să primească o carte din România, au loc şi multe activităţi şi evenimente culturale.

Biblioteca beneficiază anul acesta de un proiect cultural, cu un nume semnificativ “BIBLIOTECA LUCIAN BLAGA MADRID RECEPTACUL DE SINERGII CREATOARE ŞI CULTURALE ROMÂNEŞTI PE TERITORIUL SPANIOL, care este finantat de DPRRP, organism de stat al Ministerului Afacerilor Externe din România, proiect care cuprinde în afară de specificul unei biblioteci şi multe activităţi culturale, printre care amintim doar câteva:

      ateliere de poezie;

      primul concurs de creativitate literară pe teritoriul spaniol;

      prezentări de cărţi;

      conferinţe pe teme istorice;

      evenimente culturale în care sunt invitaţi tinerii scriitori români, care au publicaţii atât în România cât şi în Spania;

      ateliere pentru copii în care se prezintă poveşti româneşti;

      conferinţe în care se prezintă reflectarea folclorului în literatura românească;

      dezvelirea bustului lui Lucian Blaga şi multe altele.

Acest proiect îşi propune să faciliteze integrarea culturală românească în Spania, prin intermediul promovării mărcilor identitare de referinţă, pornind de la creaţiile în limba română şi totodată promovând multilingvismul, cu siguranţa că schimbul cultural între cele două ţări este indispensabil pentru stabilirea unui dialog relevant, constant şi benefic între cei doi parteneri.  

Rolul Bibliotecii Lucian Blaga din Madrid este de a vizualiza complexele faţete ale culturii şi civilizaţiei româneşti, de a interacţiona în cadrul societăţii spaniole, oferind informaţii asupra diferitelor realităţi ce o configurează în scopul aprofundării cunoaşterii reciproce şi mai presus de toate pentru a nu se pierde matricea identitară de origine, cu toate valorile culturale care o însoţesc.

Desfăşurarea  acestor evenimente sunt posibile doar prin contribuţia lui Gelu Vlasin-poet, Ninei Vasile -poetă, Cristina Vlasin, Miguel Fonda Ştefănescu şi mulţi alţii.

În cadrul şi spaţiul bibliotecii se desfăşoară şi un alt proiect finanţat de DPRRP “Folclor, tradiţii şi obiceiuri româneşti –Casa ta este şi aici”, coordonat de Ica Tomi, iar un altul finanţat de Ministerul de Educaţie, Cultură şi Sport spaniol “ Caleidoscopio” care reflectă similitudinile între cele două culturi română şi spaniolă.

Biblioteca a realizat o serie de convenţii de colaborare în ultima perioadă, cu numeroase biblioteci din România şi alte instituţii printre care amintim : Asociaţia Bibliotecarilor din România, Biblioteca Judeţeană “Panait Cernea” din Tulcea, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa.

Coordonatorul proiectelor legate de bibliotecă este domnul Miguel Fonda Ştefănescu, neobosit în promovarea şi păstrarea culturii româneşti în diáspora.

Pentru mai multe amănunte puteţi vizita pagina FEDROM

http://www.fedrom.org/

sau pagina de Facebook

https://www.facebook.com/BibliotecaLucianBlagaMadrid?fref=ts