NE-A PĂRĂSIT CORNELIU BOTOŞ!

Suntem cu toţii, călători într-o lume plină de ambiţii, de orgolii şi înverşunare. Astăzi ne-am întâlnit spre a-l conduce pe ultimul drum pe călătorul Corneliu Botoş. Tichetul de viaţă al maestrului e xpirat. Bate acum la celălalt drum al bilanţului vieţii. Raportul de viaţă a lui Corneliu Botoş este la superlativ. Şi-a creat o familie frumoasă şi împreună cu soţia sa, Elvira, şi-a dedicat întreaga viaţă scenei bistriţene.

Maestrul a sunat astăzi adunarea. N-a facut-o ca de obicei. A făcut-o prin respectul şi prestigiul numelui său. Privesc în jur şi văd cununişti sosiţi din toate colţurile ţării, este un semn de respect şi preţuire, pentru că atunci în 1969, Cornel a dat viaţă „Cununei de pe Someş”. Nu ştia atunci ce brand va ajunge „Cununa”. Nu ştiu nici eu astăzi, dacă vre-un ambasador al României a făcut atâta imagine frumoasă ţării, precum „Cununa” şi Corneliu Botoş. Cununa i-a fost la suflet până în ultimele clipe ale vieţii.

Minuţios, atent, cu migală şi pasiune, maestrul a creat. A ştiut să fructifice tezaurul nostru folcloric. Şi mai presus de orice, în această lume atât de încrâncenată, maestrul a ştiut să fie un exemplu de civilizaţie şi bun simţ. Atent la tot se întâmplă în jurul său, Corneliu Botoş a fost un om deosebit de politicos şi respectuos. Bunele maniere, umanismul, au fost caracteristicile esenţiale ale vieţii maestrului.

Sute de dansatori, zeci de coregrafi s-au format la şcoala Corneliu Botoş. Mulţi sunt astăzi prezenţi la eliberarea tichetului maestrului spre lumea lui Misiuga, Valeria, Mocodean ş.a. De acolo de sus vor urmări cu atenţie evoluţia noastră. Şi astăzi parcă ar spune, parafrazându-i pe Văcăreşti: „Urmaşilor mei cununişti,

                                                      Vă las vouă moştenire,

                                                     Creşterea „Cununii” româneşti,

                                                      Şi-a patriei cinstire.”

 

Gongul a sunat. Luminile s-au stins. Scena este goală.

Drum bun, călătorule!

Dorel Cosma