MOISE ȘI TRAVERSAREA MĂRII ROȘII – ADEVĂR SAU FICȚIUNE?

Personajele Biblice din cartea Exodului au  existat? Sa vedem documentele si dovezile arheologice!

Abraham a avut un fiu numit Isac Iacob, fiul lui Isac a sapat o fantana aproape de  Sihar, unde Isus a vorbit cu femeia samariteanca 1000 de ani mai tarziu. Beduinii si evreii lcoului o numesc fantana lui Iacob. Aceasta poza este din 1884 D.C.

Exista si azi in complexul de piatra al unei manastiri Ortodoxe Grecesti.

  Poza mormantului Rahelei din 1880

  • Iacob s-a casatorit cu Rahela.
  • Printre alti fii i-au avut pe LEVI si IOSIF.
  • Levi l-a avut pe Cahat care l-a avut ca fiu pe  Amram

 

 

 

Poza din 1865: Mormantul lui Iosif in Palestina!

Iosif, fiul favorit al lui Iacob a fost vandut de fratii sai in Egipt ca sclav, dar a devenit vice-Faraon! Dupa 400 de ani Moise, dupa dispozitiile lui Iosif, ia cu el osemintele lui Iosif cand Israel a plecat din Egipt.

 

 

 

 

Mormantul lui Amram,  Tatal lui Moise

Exod 6:20 “Amram insa a luat de femeie pe Iochebed, fata unchiului sau, si aceasta i-a nascut pe Aaron si pe Moise, precum si pe Mariam, sora lor. Iar anii vietii lui Amram au fost o suta treizeci si sapte de ani.”

Probabil Moise si-a iubit tatal foarte mult! Este cel mai lung mormant din lume!

Aaron, fratele lui Moise, l-a ajutat sa conduca poporul lui Israel (2-3 milioane) afara din Egipt. Numerii 20:28 “Acolo a dezbracat Moise de pe Aaron hainele lui si a imbracat cu ele pe Eleazar, fiul lui. Si a murit Aaron pe varful muntelui [Hor], iar Moise si Eleazar s-au pogorat din munte.”

Din muntii care inconjura marea vale Petra, nici unul nu e asa impunator ca Jabal Haroun, Muntele lui Aaron, sau Hor din Biblie. La 1350 metri deasupra marii este cel mai inalt varf din regiune; si este un mare loc sacru pentru localnici deoarece aici, cred ei, a murit Aaron fratele lui Moise si a fost ingropat.

Geografie – Marea Rosie!

 

 

 

Conform relatarii biblice carele faraonului au incercat sa-i urmareasca. EX. 14:23 Iar Egiptenii, urmarindu-i, au intrat dupa ei in mijlocul marii, toti caii lui Faraon, carele si calaretii lui. 24 Dar in straja diminetii a cautat Domnul din stalpul cel de foc (…) 25 Si a facut sa sara roatele de la carele lor, incat cu anevoie mergeau carele. Atunci au zis Egiptenii: ‘Sa fugim de la fata lui Israel, ca Domnul se lupta pentru ei cu Egiptenii!’. 26 Iar Domnul a zis catre Moise: ‘Intindeti mana asupra marii, ca sa se intoarca apele asupra Egiptenilor, asupra carelor lor si asupra calaretilor lor’. 27 Si si-a intins Moise mana asupra marii si spre ziua s-a intors apa la locul ei, iar Egiptenii fugeau impotriva apei. Si asa a inecat Dumnezeu pe Egipteni in mijlocul marii. 28 Iar apele s-au tras la loc si au acoperit carele si calaretii intregii ostiri a lui Faraon, care intrase dupa Israeliti in mare, si nu a ramas nici unul dintre ei.

Ron Wyatt a gasit 2 stalpi pusi de regele Solomon pe ambele plaje spre comemorarea trecerii Marii Rosii!

In alfabet fenician (evreiasca veche), continea cuvintele: Mizraim (Egipt); Solomon; Edom; moarte; Faraon; Moise; si Iahve (Dumnezeu), indicand ca regele Solomon a pus coloanele spre comemorarea miracolului trecerii marii.

Arabia Saudita nu permite turisti, si poate de teama vizitatorilor nedoriti, autoritatile au inlaturat aceasta coloana, si au pus acolo un steag ca semn