LA MULȚI ANI ”APPASSIONATA”, LA 35 DE ANI DE ACTIVITATE

35 de ani. Nu e suficient să le spui doar un simplu La mulţi ani. E indicat să fii lîngă ei, să mergi la concertele lor. Mai ales când Appassionata adună omeni dragi, oameni pe care îi admiri şi respecţi. La mulţi ani, Appassionata. Am fost acolo. Într-o sâmbătă de noiembrie, în Sinagoga din Bistriţa. Pentru mine, concertele celor de la Appassionata au acel ceva care mă scoate din ale mele, din rutina cotidiană. E şi multă subiectivitate la mijloc pentru că în Appassionata am prieteni. Dar întotdeauna la concertele lor a fost ceva anume care m-a făcut să conştientizez că nu tot ce ţi se întâmplă e capăt de lume, acel ceva care îţi ridică moralul şi îţi aminteşte de plăcerile vieţii. Aşa a fost şi sâmbătă, 7 noiembrie 2015.

În Sinagogă mulţi spectatori. Familii, prieteni, foşti corişti, oameni care le-au fost, le sunt aproape appassionaţilor.  E bine şi cald. Mă aşez undeva în primul rând şi îmi cauţi din privire prietena. Saluţi, îmbrăţişezi din ochi, prin atingeri fugare oameni dragi. În vremurile grele pe care le traversăm toţii, e prea mult durere, patimă în jur şi prea fără de sens, de aceea, orice întâlnire cu muzica şi oamenii dragi devine ceva teraupetic. Apare şi prietena, începe şi concertul. Cu discursuri, înmânări de diplome aniversare, trofee. Flori, aplauze, emoţii, aplauze. Cuvinte potrivite care îi pun pe toţi în valoare. Fiecare are momentul lui.

Pe scenă, alături de coriştii de la Appassionata, coriştii de la Viva la Musica din Cluj-Napoca. Acelaşi dirijor: Francisc Mureşan, Franco. 45 de ani de Viva la Musica. 35 de ani de Appassionata. 60 de ani de Franco. Multă muzică şi mulţi ani la mijloc. Şi multe amintiri.

Vine şi vremea muzicii. Şi de acolo a început totul. Şi apropierea coriştilor faţă de spectatori, apropierea spectatorilor faţă de corişti, apropierea între spectatori. Mult mai apropiaţi decât credem. Asta face muzica. Dar pentru asta trebuie să fii acolo în sală. Poate nu îţi place totul până la capăt, poate îţi place, poate te emoţionează. Ştii cel puţin că trăieşti.

Am mai scris eu odată, coriştii de la Appassionata sunt nişte norocoşi. Fac muzică din pasiune, dincolo de profesiile lor, se implică, sunt parte din ceva. De 35 de ani, coriştii din Appassionata s-au implicat, au cântat pentru bistriţeni şi nu numai, au bucurat suflete, au acumulat experienţă. La fel şi corul Viva la Musica din Cluj-Napoca - 45 de ani.

A fost bine. A fost un concert aniversar intim. Un public cald. Corişti generoşi. Un Franco cu lacrimi în ochi.

La mulţi ani buni! Să vă fie bine şi să cântaţi! Pentru noi, pentru voi, pentru toţi.

Au vorbit:

Corul Appassionata a însemnat un salt spre profesionalism

Prof.Dr.Dorel Cosma, director Centrul Cultural Municipal: La Bistriţa de 35 de ani răsună muzica de bună calitate. Corul Appassionata a însemnat un salt spre profesionalism. Appassionata a crescut de la an la an şi a încercat să aducă în sufletele tuturor ce iubesc muzica clasică, frumosul. De 35 ani împreună, alături de un public numeros care a venit să mulţumească pentru tot ceea ce au făcut. La mulţi ani, Appassionata!

Apassionata i-a făcut pe bistriţeni mai buni, mai frumoşi, mai omenoşi

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Am venit cu emoţie să particip la o seară culturală, europeană. Ceea ce ne-a dat în 35 de ani Appassionata iubitorilor acestui gen de muzică, sigur că nu toţi trebuie să iubească muzica corală, ne-a dăruit o muzică de bună calitate, nu doar nouă, ci şi celor de pe alte meridiane. Au dus în Europa, părticica noastră de cultură, de aici, din Bistriţa, care are menirea să ne facă mai buni, mai frumoşi, mai înţelegători. Appassionata i-a făcut pe bistriţeni mai buni, mai frumoşi, mai omenoşi, prin ceea ce au realizat. Vă mulţumesc, doamnelor şi domnilor, pentru tot ceea ce aţi făcut. Vă doresc să ne încântaţi mulţi ani cu talentul şi cu virtuozitatea dumneavoastră!

Urez coriştilor din Appassionata, noi succese şi răbdare!

Wilfried Schreiber, preşedinte Forumul Democrat al Germanilor din Cluj: În acest an, Forumul Democrat din Cluj a împlinit 25 de ani, iar corul Viva la Musica, 45 de ani. La 45 de ani de Viva la Musica, corul Appassionata a fost alături de noi. Am fost onoraţi să îi avem alături. Pentru acest gest îi mulţumim corului Appassionata şi directorului Centrului Cultural Municipal, domnului Dorel Cosma. Urez coriştilor din Appassionata, noi succese, răbdare şi noi realizări, alături de dirijorul corurilor noastre, profesorul Francisc Mureşan, care este liantul dintre cele două coruri. Un dirijor pretenţios, dar cu mult umor.

Să menţinem această prietenie cât mai mulţi ani de acum încolo!

Octavian Sandu, preşedinte corul Viva la Musica: Pentru corul Viva la Musica este o onoare să se afle în seara aceasta, la Bistriţa. O bucurie pentru că ne reîntâlnim cu prieteni dragi şi cu un public mare, ca de fiecare dată la Bistriţa. Îi felicit pe colegii de la Appassionata, la această aniversare. Le doresc sănătate şi să menţinem această prietenie cât mai mulţi ani de acum încolo. La Mulţi ani, Appassionata

Am crescut aici cântând...

Mircea Chira, preşedinte corul Appassionata: 35 de ani de cânt în corul Appassionata. Pe undeva ni se par puţini nouă, celor care ne-am reunit sub cupola muzicii, am crescut aici cântând, ne-am căsătorit cântând, ne-am crescut copiii, între repetiţii, cântând, i-am condus pe ultimul drum pe unii dintre colegii care ne-au părăsit, tot cântând şi plângând, ne-am căsătorit copiii cântând. Pe de altă parte 35 de ani înseamnă maturitatea deplină a unei vieţi, o cale lungă cu urcuşuri şi coborâşuri, uneori fiind uşor, alteori mai vijelios, dar am înscris în peisajul local, un parcurs ascendent, muncind cu tenacitate, alături de dirijorul nostru.

Le mulţumesc tuturor coriştilor!

Francisc Mureşan, dirijor Appassionata şi Viva la Musica: Nu sunt obişnuit să vorbesc mult, nici la repetiţii nu vorbesc mult. Nu vreau un discurs pompos, vreau să vorbesc liber, cum sunt şi cum simt. Sunt mulţi ani. Totul a început în 1979 când am fost repartizat la Bistriţa, venind de pe băncilor Conservatorului din Cluj-napoca. Vreau să le mulţumesc tuturor coriştilor. Unii sunt prezenţi de la început, sunt membri fondatori, alţi sunt prezenţi în sală, alţii sunt în alte locuri, dar vreau să le mulţumesc tuturor, pentru că fiecare şi-a adus contribuţia muzicală şi sentimentală pentru dăinuirea corului Appassionata. Să-i aplaudăm pe toţi!

SURSA: Răsunetul.ro - Carmen Bulz