LA GALELE PREMIILOR OSCAR ÎN FOLCLOR, DIN ITALIA -2014- ”CUNUNA DE PE SOMEȘ” ȘI ”BALADA” AU PRIMIT TITLUL DE ”ANSAMBLUL FOLCLORIC EMERIT”!

În Italia, în localitatea San Giovanni Rotondo, s-a desfășurat Adunarea Generală I.G.F., la care au fost prezente delegații din 20 de țări. Președintele Uniunii Mondiale de Folclor - D.ul Prof.Dr. Dorel Cosma - a prezentat analiza activității Uniunii pe ultimii trei ani. S-a inaugurat cu acest prilej și noul sediu I.G.F. din Italia - cu o sală de spectacole de 300 de locuri, sală de expoziții, birouri pentru președinte, vicepreședinte și secretariat. Tot în cadrul acestei adunări generale, s-a vernisat expoziția cu costume populare din toate țările membre ale I.G.F., România prezentându-se îmbrăcată în costume populare din zona Someșului.

La teatrul din localitate a avut loc Gala Premiilor Oscar în folclor - fiind premiate cunoscutele și valoroasele Ansambluri din Bistrița ”Cununa de pe Someș” - maestru coregraf Teodor Pușcaș și ”Balada” - coregraf Fica Simionca.

Au mai primit distincții de merit - pentru activitatea lor în domeniul folclorului și a tradițiilor artei populare - iubitele și valorasele cântărețe - Emilia Bubulac și Mărioara Sigheartău, domnii Pahone Pop membru I.G.F., vicepreședinte pe România și D.ul Mihai Berbunschi referent șef la Centrul Municipal de Cultură ”George Coșbuc” Bistrița. Au mai primit distincții reprezentanți ai folclorului din Franța, Spania, Bulgaria, Italia, Rusia și Lituania.

Folclorul Bistrițean și Românesc și președintele I.G.F. Prof.Dr. Dorel Cosma - din nou la mare înălțime valoriă și artistică!

Alexandra Cristian Miloș