FOLCLOR ROMÂNESC LA MADRID. UN MATERIAL EXCEPȚIONAL SEMNAT DE DOREL COSMA

La Madrid se simte un adevărat suflu românesc. Și Doamne câta nevoie avem sa ne prezentam lumii la adevarata noastră valoare. Acolo, in capitala Spaniei, Ica Tomi a pus bazele unei Asociații, care trimite direct spre Țara Năsăudului. Asociația Hispano-Romană Salva și-a facut deja un renume în lumea culturală spaniola. Nu numai in Madrid, ci și in alte colturi ale Spaniei, se vorbește de Ica Tomi și Asociația Salva. Și se vorbește frumos fiindcă Ica a știut sa-și adune un jurul ei romani adevărați, dornici de a prezenta lumii cine suntem noi de fapt.

Activitățile n-au rămas fără ecou nici in rândul autorităților spaniole. Impresionați de avalanșa implicării în viața cultural - socială, reprezentanții puterii locale și-au exprimat în repetate rânduri admirația fata de efortul și realizările Asociației. Recent, iubitorii actului cultural din Madrid, s-au bucurat de un eveniment de excepție, marca Ica Tomi și Asociația Salva. Depășind granițele folclorului românesc, organizatorii s-au gandit sa adune la sediul lor și alte comunități din Madrid oferind celor prezenți o adevarată diversitate culturală și gastronomică. Pregătirile au început cu câteva zile înainte, așa cum sta bine unor gazde serioase. Româncele noastre s-au întrecut în mestesugul miilor de sarmale care au fost deliciul sectorului gastronomic. Muzica a însoțit chiar și etapa pregătitoare realizându-se o minunată seară românească, în deschiderea evenimentului propriu-zis.

Apoi, pe scena Festivalului au urcat artiști din Bulgaria, Columbia, Polonia și România. Fiecare grupare a transmis în scenă mesajul de frumos și prietenie și poate chiar și dorul de locurile lor natale. Pentru ca activitatea să prindă conturul și amprenta românească, Ica Tomi a invitat și doua artiste din Bistrița. „Cununa folclorului” și interpreta de muzică populară Marioara Sigheartău i-a bucurat pe cei prezenți cu cântecul de pe Valea Bârgăului și totodată cu preocuparea de a înregistra și transmite celor de acasă acest eveniment. Experiența emisiunilor tv i-a permis și o prezentare caldă a punctelor din program eliminând astfel bariera scenă-spectator. Pentru a fi în ton cu locul de desfășurare prezentarea a fost secondată și în limba spaniolă de către Elena Botârlă care s-a dovedit, la fel un excelent promotor cultural.

         Alături de artista bistrițeancă, s-a mai aflat și tânăra interpretă Teodora Simionca, care prin tinerețea și frumusețea glasului a oferit celor prezenți cântecul de pe Valea Șieului. Aplaudată la scenă deschisă, Teodora promite să devină un nume în muzica populară din B-N. Au mai urcat pe scenă grupurile invitate care au impresionat prin muzica, dansul și diversitatea costumelor populare.

         Artiștii români, stabiliți în Spania Tudorica Brumă, Lucian Sângeorzan, Macedon Botârlă au creionat spectaculos laurii folclorului românesc. Televiziunea „Lira” cu transmisie în limba română a înregistrat și transmis pe larg evenimentul din Madrid. Prin telefon președinta Asociației, Ica Tomi ne-a comunicat bucuria unui eveniment împlinit și hotărărea de a continua astfel de activități care ne apropie unii de alții și ne ajută să ne cunoaștem mai bine. Felicitări Ica Tomi, mult succes în continuare și așteptăm cu mult interes să vedem înregistrările.

Dorel Cosma