FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU ŞI LITERATURĂ "LIVIU REBREANU"

Conexiuni literare între Turnul Bisericii Evanghelice - Bistriţa şi  Turnul Eiffel - Paris

A patra zi de festival a debutat cu o promenadă a scriitorilor în central istoric, ce s-a încheiat cu  cu o vizită în Turnul Bisericii Evanghelice şi  lectură publică la înălţime. De aici, din cel mai înalt turn din Transilvania, a avut loc o transmisiune directă la  Radio Paris, precum şi s-a ascultat, pe calea undelor, un recital de poezie al colegilor scriitori de la Paris, transmis din Turnul Eiffel.  Arcul literar între Bistriţa şi Paris ( realizat cu sprijinul poetului  Joel Conte, preşedintele Asociaţiei de Europeozie) s-a încheiat cu anunţul dat de un editor francez că va fi realizată o antologie la Paris cu scriitorii din capitala Franţei şi Bistriţa.

La „Casa cu Lei” au fost lansate volumele „Reduceri de vară la sentiment” de Cornel Udrea şi „Aventura comediei româneşti (1870-2009) de Iustin Ceuca. Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii „Conexiuni” , a prezentat câştigătorii premiilor literare ale acestei ediţii. Juriul festivalului, format din Ion Radu Văcărescu-preşedinte, Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian şi Emil Dreptate, a hotărât acordarea a cinci premii, ce au revenit Veronicăi Vladei- Chişinău, Laurei Tugarev - Chişinău, Adelinei Dozescu - Timişoara, Claudiei Muntean - Hunedoara şi Edithei Negulici - Bucureşti, care au recitat din creaţiile câştigătoare.

 

Pe calea undelor, la Radio “Bistriţa Culturală”

La sediul Centrului Cultural Municipal, de pe Pietonalul bistriţean,  s-a derulat un cenaclu literar radiofonic, fiind inaugurat Radio BC (Bistriţa Culturală), proiect iniţiat de dr. Dorel Cosma. Noul radio, dedicat culturii, a avut încă de la prima emisie, telefoane în direct din Spania, Grecia, Bulgaria, Israel şi Franţa! În cadrul emisiunii au recitat câte o poezie toţi invitaţii din Franţa, Bulgaria, Republica Moldova, Belarus, Israel dar şi scriitorii bistriţeni, membrii ai Societăţii "Conexiuni", invitaţi şi ei astăzi la sediul Centrului Cultural Municipal Bistriţa. De asemenea, au încântat cu muzica lor "Trio Aud Band" din Constanţa. 

Pe parcursul acestor zile, Liceul de muzică „Tudor Jarda” Bistriţa, director Claudiu Şular,  a fost present în cadrul festivalului, amintind aici doar actele  “Duetul contesei cu Susana din Nunta lui Figaro de W.A. Mozzart” ( prof. coordonator Ioana Popa; interpreţi: Paula Viţian  clasa a XII-a,  Raluca Matiş Clasa a XII-a), “W.A. Mozzart – „La ci darem la mano” din opera Don Giovanni actul 2, personajele Yerlina şi Giovanni” ( prof. coordonator Cristian Cont; interpreţi: Bianca Nica clasa a XI-a, Samuel Barani clasa a XII-a, acompaniament pian Cristian Lepădatu) şi recoitalul Cvintetului de coarde al elevilor ( vioara 1 – Cozac Bogdan, vioara 2 – Bîrte Andrei, vioara 3– Budea Bogdan,  violoncel 1-Pop Ciprian,  violoncel 2-Orban Andreea), cu lucrarea de Doru Popovici – Codex Caioni „Cântarea voevodesei Lupu”.  

Prezentă pe parcursul festivalului la Teatrul de vară, Editura „Corint” din Bucureşti, însoţită de Sorin Lucaci, a promovat proiectul „Paşaport pentru cultură”, la care au fost prezente cele mai importante şcoli bistriţene.

 

Gala Premiilor „Liviu Rebreanu”

Scriitori internaţionali participanţi la concursul de literatură din Bulgaria- Rosen Bogdanov, Dimitar Petrov, Manuela Simeonova, Franţa- Joel Conte, Marieva Sol, Pascal Billon, Israel - Afif Shlewet, Belarus- Polhanova Jeanne Ilinichnu, Belonozhko Aliona, Olga Kuleshov, Ustinov Zhanna, Moldova -Tugarev Laura, Veronica Vladei, Şchiopu Constantin, Caraman Iurie au primit trofeul festivalului, în semn de preţuire din partea comunităţii bistriţene pentru zilele petrecute la noi, care se vor vedea şi în creaţiile literare ale acestora, Joel Conte prezentând deja 2 poezii scrise în această perioadă. Tot acum, directorul festivalului, prof. dr. Dorel Cosma, alături de Doris Gîţa şi Mihai Berbunschi ( care au prezentat festivalul pe parcursul celor 4 zile) au acordat premiile pentru cele 5 norocoase ale secţinuii literatură, pe adresa Centrului Cultural venind peste 80 de dosare cu poezii şi proză.  

 

„Unchiul Vanea”, aplaudat la Bistriţa

Concertul de susţinut de trupa jazz  „Relu & friends” din Bucureşti a fost preambulul spre piesa „Unchiul Vanea” de Anton Pavlovici Cehov, în regia Luminiţei Tîncu, jucată de Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău.   O piesă în care, spre deosebire de altele, moartea nu apare, pentru că nimeni nu este ucis, nimeni nu moare, nimeni nu se sinucide. Din distribuţia spectacolului fac parte Ion Goranda – Serebreakov, Ştefan Ionescu – Voinitki, Matei Buzdugan – Astrov, Adelaida Perjoiu – Andreevna, Bogdan Buzdugan – Teleghin, Eliza Noemi Judeu – Sonia, Florina Găzdaru – Vasilievna şi Daniela Vrânceanu – Marina. Scenografia îi aparţine Cristinei Ciobanu. Toţi actorii au făcut spectacol, transmiţând emoţie, sensibilitate, pasiune, credinţă.  “Unchiul Vanea”  poartă mesajul unei societăţi convulsionate, dar încărcată de semnificaţii, aşa cum era cea din Rusia sfârşitului de veac XIX şi început de veac XX. Spectatorii au găsit un itinerariu spiritual, nu numai al unor contradicţii intime regăsite în unele personaje, ci şi al unei dragoste nemărginite pentru libertate. Înzestraţi cu o conştiinţă vie şi, deci, lucrătoare, eroii lui Cehov nu percep intenţia de a păcătui, de a-şi satisface propriile dorinţe, ca pe o nesupunere, ci ca pe o pierdere a libertăţii. Angoasele, dezamăgirile ori zbaterile interioare sunt soluţionate fie prin fugă, fie prin revenirea la credinţă, nicidecum prin renunţare. “Ce-am înţeles eu din piesa lui Cehov de la Bacău, nimic altceva decât o invitaţie de a ne înălţa sufletul la singura iubire pe deplin împărtăşibilă: cea de Dumnezeu, Cel care mai devreme sau mai târziu “îşi va aminti şi de noi”. Pentru că restul e trecător. Adică prea mărunt” spune Constantin Gherasim. Pentru prestaţia deosebită, actorii teatrului a cărui director este Adrian Găzdaru, au fost aplaudaţi la scenă deschisă.

Pentru că festivalul a coincis cu Ziua Naţională a României, manifestările s-au încheiat cu un concert extraordinar susţinut de sopranele Diana Ţugui şi Bianca Ionescu, şi tenorul Florin Ormenişan.

A fost o ediţie frumoasă a Festivalului Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, de care îşi va aminti şi publicul bistriţean, dar şi invitaţii din cele 5 ţări, care vor fi ambasadorii noştri peste hotare. Cortina a fost trasă. Aşteptăm ediţia cu numărul zece !

Menuţ Maximinian