FESTIVALUL ETNIILOR ”PFINGSTFEST”, EDIȚIA XVI-A

În organizarea Primăriei municipiului Bistriţa şi a Palatului Culturii Bistriţa, duminică, 29 mai, a avut loc cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Etniilor „Pfingstfest”.

          Evenimentul a început la ora 17.00, cu o paradă a formaţiilor şi ansamblurilor participante (de la Biserica de la Coroana – pe Pietonalul „L. Rebreanu” – până la scena din faţa Centrului Cultural Municipal Bistriţa). S-au intonat imnurile României şi Europei! Cuvinte de salut şi de binecuvântare au rostit primul european al Bistriţei, ing. Ovidiu Teodor Creţu, prof. dr. Dorel Cosma – directorul Palatului Culturii, protopopul ortodox Alexandru Vidican şi un sobor de preacucernici părinţi, preoţi reprezentanţi ai cultelor şi confesiunilor religioase din municipiu.

          Spectacolul de fost prezentat cu profesionalism de către Doris Gîţa şi Mihai Berbunschi.

          A urmat Festivalul Etniilor, prestigios prin evoluţia şi divinitatea etnică şi multiculturală, în spirit european, pe scenă evoluând, în vii culori, soare şi primăvară, în iubiri şi amintiri 2016, în faţa unui numeros şi entuziast public: Fanfara Muzicii Militare a Garnizoanei Bistriţa, orchestra Profesionistă a Centrului Cultural Municipal din Bistriţa, Ansamblul de dansuri ucrainiene „Kozaciok” din Suceava, Ansamblul de dansuri maghiare „Takacs Mihaly” Mureş, Ansamblul de dansuri armene – „Hayakaghak” din Gherla, Ansamblul de dansuri săseşti „Goldregen” din Reghin, Ansamblul de dansuri sârbeşti „Akud Mladost” – Timişoara, Ansamblul de dansuri şi cântece aromâne „Dor” – Tulcea, Ansamblul de dansuri ţigăneşti „Le Romengo Illo” – Mureş, Ansamblul internaţional de dansuri italiene „D’Fantasy”, coregraf Doris Gîţa. Ansamblul de dansuri maghiare „Vadrozsa” din Bistriţa.

          În partea a doua a urmat un concert extraordinar susţinut de cunoscuta şi apreciata solistă Andreea Bălan şi band-ul ei, plus dansatorii talentaţi care au animat atmosfera până în orele târzii ale serii de mai.

          Tineri şi vârtnici au cântat şi au dansat în ritmuri tinereşti şi entuziaste.

          Festivalul etniilor, ediţia a XVI-a a fost un real succes şi s-a încheiat cu  înmânarea, de către primarul Bistriţei, conducătorilor anasamblurilor participante a unor cadouri şi Diplome de excelenţă.

          De fapt, a fost o Horă a Unirii planetare cu români, saşi, maghiari, evrei, armeni, aromâni, romi, ucrainieni, italieni.

 Alexandru Cristian Miloș