DUMNEZEU IUBEȘTE ARDEALUL, POEZIA E LA BISTRIȚA!

            

 

 Toamna Bistriței îmi aduce de câțiva ani, bucuria și onoarea de a participa la Festivalul Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu”, omagiind gigantul romanului românesc modern, pe cel care, prin obiectivitate și naturalețe a prezentat, așa cum afirma Tudor Vianu „viața în complexitatea ei socială și psihologică”. Festivalul se desfășoară la Bistrița de șaisprezece ediții (sperăm la o eternitate absolută), la Palatul Culturii, sub „magica baghetă" a viziunii domnului Prof. Dr. Dorel Cosma, managerul instituției, un om de o deosebită valoare culturală, Preș. al Organizației Mondiale de Folclor, un erudit și împătimit iubitor de literatură, artă, tradiții și folclor, jurnalist impecabil, semnatarul a zeci de articole, interviuri, volume de poezie și proză, antologat în antologii naționale și internaționale, având alături o echipă formidabilă de literați, scriitori, jurnaliști valoroși, semnatarii unor creații apreciate de publicul cititor, auditor din țară și străinătate, membri ai USR, UZPR, Elena M.Cîmpan, Zorin Diaconescu ( cel care a și asigurat rezumarea prin traducere în și din limba engleză), reprezentând avangarda, aglutinina culturii Bistrițene, nucleul „familiei" Conexiuni, societate culturală patronată de Palatul Culturii, ale cărui activități se reflectă în revistele „Conexiuni literare", respectiv „Conexiuni magazin".

    Anul 2020 stă sub semnul pandemiei de Coronavirus, an care a marcat negativ sub semnul dual al incertitudinii, certitudini tot ceea ce era echilibru aparent(fragilitate perceptibilă)al vieții, bulversând întregul mapamond. Totul se rezumă la o luptă acerbă cu inechitabila forță a unui...virus. Paradoxal, nu?

     Manifestările culturale au fost vitregite de asemenea dar, Bistrița, prin vocea corifeilor săi a reușit să se remarce din nou, grație inspirației divine și a erei tehnologiei în care ne aflăm, să găsească pârghiile necesare pentru organizarea festivalului de anul acesta sub altă „haină”, sub auspiciile on-line-ului, utilizând canale media actuale (Zoom, Fb).

     S-au stabilit restabilit) punți interculturale, intercontinentale, inter-rasiale, indiferent de crez, religie, rit, într-o singură metaforă, a iubirii poetice.

     Din ecranul device-ului( fiecăruia) au răsunat, s-au mulat în eter poeziile scriitorilor din țară și din străinătate, începând cu îndepărtata Australia  până în India, Uruguay, Turcia, Israel, Spania, Germania, Franța, Cipru, Italia. Extraordinar maraton, regal al poeziei!

Amfitrionii festivalului ne-au surprins cu căldură, emulație, sensibilitate și impecabilă organizare, prin umplerea scenei cu roll-up-uri unde, fiecare scriitor a fost prezent cu grafia operelor sale, toate sub aura portretului dominant al lui Liviu Rebreanu. Ochii săi scrutând nedefinitul, nețărmuritul, viața...

    Emoționant omagiul adus scriitorului Aurel Pop, de la Satu-Mare, „părintele” revistei „Mărturii culturale" și al editurii „Citadela" , plecat prematur spre oarba eternitate.

    Scriitorul Dorel Cosma ne-a demonstrat încă o dată că a descoperit, incontestabil, elixirul temporalității calitative, prin noua sa apariție editorială „Calitatea timpului", o sumă a trăirilor sale extrapolate de la poezie la interviuri, rafinament descriptiv.

   Poeziile Elenei M.Cîmpan au vibrat elegant, aristocratic alături de cele meditative, profunde, ale lui Zorin Diaconescu și ale lui Menuț Maximinian.

   Carantina, în toamna Bistriței ce a îmbrăcat orașul, nu a reușit să oprească rostirea poetică, vibrato-ul sufletelor și muzica heraldică a literaturii. Scena rămâne cu cortina  ridicată,  aplauzele continuă în ecou prin eter, până când ne vom putea îmbrățișa la o ediție viitoare.

Felicitări organizatorilor, Mariei Herineanu, consultant literar-artistic, staff-ului tehnic care a asigurat o perfectă calitate a conexiunilor interdigitale (Ministerul Învățământului ar putea fi meditat)!

     Dumnezeu iubește Ardealul! Poezia este la Bistrița!

 

Daniela Trandafir

29.nov.2020