DOREL VIŞAN, LA MĂRUL DE AUR - 30: UN OM CE NU TRĂIEŞTE ÎN CULTURĂ, NU ÎNSEAMNĂ NIMIC

Galeriile Centrului de Artă Tradiţională „Casa cu Lei” Bistriţa au găzduit deschiderea oficială a festivalului „Mărul de Aur - 2014”, ediţia de sărbătoare 30, tot acum fiind vernisajul Salonului de Grafică Satirică „Mărul de Aur - 2014” şi a expoziţiilor personale Ştefan Popa Popa’s şi Lucian Dobârtă. Moderatorul manifestării a fost directorul Alexandru Câţcăuan, cel care nu a lăsat Mărul să putrezească, altoindu-l, după cum afirma directorul instituţiei gazdă, dr. Dorel Cosma. Despre măr, ca simbol al Bistriţei, au vorbit atât preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenţ, cât şi viceprimarul George Avram. „Mărul este simbolul păcatului, însă prin păcat şi contradicţie se crează armonia. Îmi aduc aminte când festivalul se derula la Sala Sporturilor, cu câte 600 de participanţi la preselecţie. Se simte în ţară căderea culturală şi morală. Un om ce nu trăieşte în cultură, nu înseamnă nimic. Felicit organizatorii că duc mai departe tradiţia Mărului” a spus actorul Dorel Vişan.
„Din participanţii de la Bistriţa unii au devenit actori profesionişti, iar recitalurile la acest festival au fost făcute întotdeauna de elita teatrului” a declarat Cornel Udrea. În acest cadru a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor concursurilor de literatură umoristică şi grafică satirică şi înmânarea diplomelor de excelenţă. Revista „Bobârnacul” şi albumul „Mărul de aur 30” au fost lansate tot acum. Albumul, apărut în ediţie color, ilustrează activitatea festivalului de la începuturi, cu o mulţime de fotografii, dar şi lucrările grafice şi epigramele premiate, dar şi preluări din presa vremii, la istoricul cu care debutează, primele ediţii fiind consemnate doar în ziarul nostru ( din păcate, în mare parte, autorii articolelor nu sunt menţionaţi).
Seara de azi s-a încheiat la Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa cu concursul de interpretare satirică.
Duminică, la ora 10.13, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Bistriţa găzduieşte la Casa Mărului, dezbaterea publică „Cu seriozitate despre… umor!”, moderator: scriitorul Cornel Udrea. Tot aici va fi un concurs de epigrame cu tema stabilită ad-hoc, recompensat cu premii specifice staţiunii pomicole şi diplome de consolare şi un recital de epigrame susţinut de epigramiştii invitaţi, moderatori: George Corbu şi Alexandru Olteanu. Agapa epigramistică este cu esenţă de mere şi gogoşi a la Platon!
La ora 16.13, la Teatrul de Vară – Bistriţa este festivitatea de premiere a laureaţilor concursului de interpretare, Gala Laureaţilor fiind încununată de un recital susţinut de Dorel Vişan şi invitaţii săi: Sorin Tănase („De la o anecdotă la alta”) şi Sebastian Lupu („Tănase… ridivivus”).

MENUŢ MAXIMINIAN