Delegaţie culturală din Bulgaria la Centrul Cultural Municipal Bistriţa

      O delegaţie culturală din oraşul Godeci, aflat la 40 km de capitala Sofia, au vizitat recent Centrul Cultural Municipal Bistriţa. În cadrul proiectului European  “Socializare prin Cultură”, delegaţia din Bulgaria a participat la o serie de  repetiţii şi discuţii cu formaţiile bistriţene. Teatrul “Alexandru Misiuga”, Şcoala de dans BN Ritm şi Ansamblul folcloric “Cununa de pe Someş”.

        S-au schimbat numeroase idei, păreri cu privire la modul de lucru al instituţiilor pentru integrarea prin cultură în viaţa de zi cu zi. Teatrul “Alexandru Misiuga” a oferit vizitatorilor o repetiţie la viitoarea premieră “Motanul Încălţat”. Oaspeţii au remarcat jocul şi combinaţia dintre păpuşi – personaje, ca şi muzica deosebit de bine aleasă pentru a puncta atmosfera. Cornelia Apostol regizorul şi sufletul trupei “Alexandru Misiuga” a prezentat oaspeţilor modul de lucru al artiştilor şi efortul lor în a menţine o stagiune permanentă. Prof. Metaodi Kirileov, care se ocupă de o trupă similară în Bulgaria a fost deosebit de încântat de repetiţie şi a precizat că îşi doreşte pe viitor schimburi permanente între cele două formaţii.

    Vizitele la “BN Ritm” şi “Cununa de pe Someş” au primit comentariile pozitive şi laudative ale profesorilor Velin Ivanov – şeful proiectului, Tsvetomir Tsvetanov şi Maria Tsvetanova.

    A fost un schimb cultural deosebit de interesant care va continua cu vizita delegaţiei bistriţene, în luna iunie, la Godeci în Bulgaria.

 

          Dorel Cosma