CONU CORNEL UDREA FAȚĂ CU...IDIOȚII UTILI

În literatura de specialitate ( Psihologia maselor) există noțiunea de " idioți utili". Numai la plural. " Idiot util" nu există: nu este practicabil, nici manevrabil, nici nu poți să îi dai o temă de activitate ce să o dezvolte într-o acțiune. Este o moluscă jovială, tîmpă, un limax, căruia îi poți,spune, cel mult, că are dreptul la casa melcului. Te va crede și va spune bucuros acest lucru tuturor, strălucind de mucii entuziasmului care îl protejează, dar nu îl apără. Îl recunoașteți ? Îl aveți în fața ochilor ?
Idioții utili sunt cei lesne influențabili: nu le dai niciodată în mînă o carte, ci un ciomag. Vor intra, la comanda perversă, concepută ca o rugăminte, în războaie care nu le aparțin și nici nu îi reprezintă. Lozincile abstracte, gen: LIBERTATE ! TRĂIASCĂ INDEPENDENȚA ȘI SUVERANITATEA ! APĂRĂM DEMOCRAȚIA , vor funcționa, fără greș, în mulțimea care intărîtată, zgîndărită adenalinic, are nevoie de orice motivație, îndeobște străină de scopul inițial al unei manifestații.
Există o vastă gamă de motivații, cu impact major și de augmentare a paranoiei, a schizofreniei, a omului negru: Nordul bogat,Sudul sărac, consecință a discriminării, aproape segregaționistă, conspirațiile, subteranele instituționale, cabalele, petardele masonice, a doua realitate ce slujește al doilea adevăr, toxic, potemkinizarea legilor, transformarea doctrinei de partid în sinecură ideologică, și prosperitatea industrială a informației false.
Idioții utili sunt aleși dintre cei care visează că vor fi, dar și dintre cei care au fost, dar nu mai sunt și nici nu visează. Oricînd pot fi chemați sub drapel și vor alerga încrîncenați, cu o lozincă patriotică, însăilată pe un ambalaj de carton, ori purtînd în băț lupul dacic.
Mînuitorii, sforarii îi vor ține pe idioții utili departe de microfoanele și camerele televiziunilor. Pentru alergarea de fond, prin civilizația, cam prea generoasă, prea concesivă,își primesc jucăria: dreptul de a fi idioți utili, cu patalama.
Și astfel sunt răsplățiți cu ceea ce vor și ceea le place să audă, chiar dacă logica se ține cu amîndouă mîinile de cap.
Cornel Udrea