CARAVANA TIFF LA BISTRIŢA

Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” în colaborare cu Primăria Municipiului a adus la Bistriţa Caravana filmelor “TIFF”, în perioada 19-21 iulie 2013.

Acţiunea a avut loc în faţa scenei de pe pietonalul Liviu Rebreanu şi s-a dovedit a fi de succes, scaunele plasate ocupându-se rapid în cursul celor trei zile, mulţi spectatori vizionând filmele din picioare.

Filmele, toate trei, au fost de bună calitate şi diferite atât ca subiect cât şi ca stil. Filmele Tiff nu sunt precum filmele hollywood-iene (nu că acestea ar fi rele), însă au un ritm mai lent, se dezvoltă mai greu, presupun o atenţie mai mare, dar odată intrat în acţiunea filmului, răbdarea îţi este pe deplin satisfăcută.

De exemplu primul film, “Ultimii Piraţii din Marea Neagră” este un documentar despre un grup de oameni aflaţi  pe o plajă, undeva în Bulgaria, care caută comoara pierdută din Karadere. Vă daţi seama cât de serios şi grav este subiectul. O galerie de oameni pentru care nu are cum să-ţi pară rău, groteşti, sălbatici, beţivi, hoţi, criminali, pierde vară, toţi conduşi de puternicul căpitan  Jack Balena, un personaj de basm, care ascultă de ghicitoarea ce i se arată în vis şi îi şopteşte locul comorii. Una peste alta iese o comedie tare amuzantă, care seamănă puţin, ca şi gen de umor, cu Pisică albă, pisică neagră a lui Emir Kusturica.

Filmul din a doua seară, “Lore”, a avut un subiect mult mai serios, sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Lore, o tânără fată germană, este nevoită să aivă grijă de fraţii ei mai mici, după ce părinţii lor, simpatizanţi nazişti, sunt închişi. Ea se hotărăşte să îşi ia familia rămasă şi să călătorească de-a lungul Germaniei pentru a ajunge la o rudă în Hamburg. Ei sunt ajutaţi pe drum de un tânăr evreu, care tocmai a fost eliberat din lagăr şi care le procură mâncarea. Este o poveste puternică despre supravieţuire şi război, dar şi o poveste de dragoste între Lore, care a fost învăţată să dispreţuiască evreii, şi Liesel care se dovedeşte a fi îngerul păzitor al tinerei familii germane.

“Un episod din viaţa unui culegător de fier vechi” a fost ultimul film al Carvanei filmelor “TIFF la Bistriţa. Subiectul lui a fost  unul simplu şi destul de cotidian.

O familie de ţigani trăieşte într-un sat uitat de lume.  Nazif, tatăl, adună fier vechi. Senada, mama, ţine casa, găteşte, face curat şi se ocupă de cele două fiice mici.


Într-o zi, femeia simte o durere puternică în abdomen şi merge la spital, unde i se spune că poate să facă septicemie, dacă nu e operată de urgenţă, pentru că e ceva în neregulă cu copilul din pântecele ei. Dar Senada nu are asigurare medicală...

Aici intervine Nazif care deşi se află într-o situaţie disperantă nu-şi pierde cumpătul şi găseşte soluţiile salvatoare la toate problemele lor care nu-s puţine. Toate necazurile par să-l lovească deodată dar nu renunţă şi cu calm şi multă răbdare reuşeşte să-şi salveze soţia şi famila în final.

 

 

                                     

                                                                     Gabriel Mihăese