BISTRITZER OKTOBERFEST –EDIȚIA A III-A, 2016 – ÎN PIAȚA CULTURII DIN BISTRIȚA !

Devenită tradițională, deși la a III-a ediție, Sărbătoarea bavareză a berii – Bistritzer Oktoberfest – este în burgul transilvan o Sărbătoare a toamnei românești cu lumină de miere, frunze arămii, în mare nostalgic și amintitor de iubiri și tinerețe și de viață fericită învietoare !

Festivalul artistic al berii este organizat în Bistrița, unul din cele 7 Siebenbürgen, orașe săsești-românești din Transilvania – de către Centrul Cultural Municipal ”G. Coșbuc” și Primăria Bistrița și s-a desfășurat în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2016 în Piața Culturii.

Primarul european al Bistriței – ing. Ovidiu Teodor Crețu împreună cu prof.dr Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii – au dat cep butoiului cu bere- închinând primele halbe în cinstea lui Bachus spre a-l îmbuna și opri pentru o clipă Timpul în viețile bistrițenilor! Cei doi nași ai Festivalului berii au gândit un program variat, bogat – pentru toate gusturile artistice – de la copii la vârstnici, râuri de bere, preparate tradițional bavareze, muzică și dans de bună calitate, și multe alte surprize.

Festivalul berii a debutat vineri - 30 septembrie 2016 – cu un concert al Fanfarei Garnizoanei Bistrița, apoi o paradă cu Fanfara și majoretele din Ungaria, pe traseul Domus – Pietonal – Scena din Piața Culturii, urmate de spectacolele susținute de Orchestra Palatului Culturii – muzică germană – inclusiv ”Imnul – Prima Bavaria”, ansamblul de dans modern ”D-Fantasy” cu dansuri săsești, Teatrul ”A. Misiuga” cu animații, concertul Fanfarei din Ungaria și Concertul trupei MAXIM !

A doua zi – sâmbătă 1 octombrie 2016 – Festivalul Oktoberfest a debutat cu muzică germană și animație – amintindu-ne de șlagărele din anii 70: ”Das madchen Carina”, ”Marina Marina”, ”Aneliese”, ”Trink Trink” etc. Apoi a urmat vernisajul expoziției de la Galeriile ”Casa cu Lei”, parada Festivalului cu Fanfara și majoretele din Ungaria, biciclete și ”D-fantasy”, trupa de teatru ”A. Misiuga” și Toboșarii Cetății” conduși de prof. Alexe Savu, toți costumați adecvat, medievali ori bavarezi !

Deschiderea oficială – a fost făcută de primarul european al Bistriței – ing. Ovidiu Teodor Crețu și de prof.dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii, pe Scena din Piața Culturii – dintre invitați remarcându-se președintele C.J. Emil Radu Moldovan, deputatul Doina Pană, vicepreședintele C.J. Alexandru Pugna, viceprimarul Cristian Niculae, membrii din Biroul Executiv I.G.F. din mai multe țări.

Sub genericul ”Scena româno-germană” au urcat pe scenă Ansamblul ”Cununa de pe Someș”, Ansamblul de dansuri săsești din Reghin, Ansamblul de dansuri săsești ”D-Fantasy”. Un program de muzică internațională a fost oferit de soliști din Italia- Maria Luigia și Benito Ripoli din Spania – Esmeralda, alături de cunoscutul tenor Florin Ormenișan.

Fuego - cu un joc artistic a umplut Piața Culturii - prin mișcare – cu spectatori !

Fuego a fost aplaudat la scenă deschisă – spectatori bistrițeni și sași veniți acasă din Germania ori Austria ascultându-i cântecele la o halbă de bere, mici românești și voie bună.

În toate cele 3 zile ale Oktoberfestului – ediția a III-a, 2016 nu au lipsit concursurile cu premii și surprize: Aruncarea butoiului cu bere, Bere viteză, Bere Corss și Karaoke – premianții fiind răsplătiți cu halbe de bere.

Ultima seară a Festivalului bavarez al berii la Bistrița – a strălucit prin concertul primului grup pop-opera ”DISTINTO” - din România cu un repertoriu multicultural și recitalul solistei Lidia Buble.

Bistritzer Oktoberfest – ediția a III-a – 2016 a fost un eveniment artistic, turistic și de socializare multiculturală și multietnică pentru care organizatorii merită toată gratitudinea bistrițenilor și a participanților de peste mări și țări !

AUF WIEDERSEHEN OKTOBERFEST 2016 !

Alexandru Cristian Miloș