BISTRIȚA – ROMÂNIA – REPREZENTATĂ CU CINSTE ÎN INSULELE CANARE DE CĂTRE MEMBRII ANSAMBLULUI FOLCLORIC ”CUNUNA DE PE SOMEȘ”!

De curând s-au întors acasă dintr-un turneu în Insulele Canare, membrii ansamblului folcloric ”Cununa de pe Someș” – Bistrița, unde au reprezentat cu cinste orașul, județul  și țara noastră. Invitația de a participa la Festivalul de Folclor ”Salitre del Faycan – Telde y Valsequillo de Gran Canaria”, din perioada 14-18 septembrie, a venit din partea vicepreședintelui federației mondiale de folclor I.G.F. – Jose Antonia Vinas Mira, acesta având o colaborare foarte bună în vederea păstrării tradițiilor din Insulele Canare cu directorul festivalului, Gustavo Hernandez.

Prima zi de festival a fost rezervată vizitelor, astfel formațiile prezente din cele 3 țări – România, Serbia și Portugalia – au avut ocazia de a poposi pentru câteva clipe la Dunele Maspalomas din Gran Canaria; plaja din Puerto Rico și bineînțeles în cele mai cunoscute magazine de firmă din mall-urile din apropiere.

Formate pe coasta sudică a insulei Gran Canaria, între stațiunile turistice Maspalomas și Playa de Ingles, Dunele din Maspalomas reprezintă o rezervație naturală și un adevărat paradis al iubitorilor de soare. Au fost declarate parc național încă din anul 1994.

Prima reprezentație a ansamblului ”Cununa de pe Someș” a avut loc la televiziunea națională ”TVE”, unde membrii ansamblului au fost invitați să participe la celebra emisiune de folclor ”Tenderete”, înregistrare care se va putea viziona pe data de 2 octombrie 2016, ora 18:00.

Ansamblul folcloric ”Cununa de pe Someș” a fost prezent la Festivalul Internațional de Folclor ”El Salitre de Faycan” pe scenele a patru localități din Canare: Puerto de Mogan, Playa del Ingles, Telde – Plaza de San Juan și Valsequillo – Plaza Tifariti.

A fost emoționant să regăsim printre spectatori, români plecați de mult de acasă, dar care nu au uitat nici o secundă de valoarea folclorului și a tradițiilor românești. Am avut onoarea de a o cunoaște pe doamna Alina Râmaru – avocat, ea fiind și președinta Comunității Române din Gran Canaria, alături de ea fiind prezenți la spectacole și alți membrii ai Asociației, dar și preotul paroh, Daniel Tătăran, toți urmărind evoluția artiștilor bistrițeni cu mândrie și emoție în suflet - ”... desfășurarea festivalului, fiind cel mai important eveniment cultural românesc la care am participat în acest an” – Alina Râmaru.

În toate cele patru zile de festival, cele două orașe au fost reprezentate de către autoritățile locale prezente la ambele evenimente, care de asemenea au ținut să felicite și să premieze public toți participanții din România, Serbia și Portugalia.

Tinerii dansatori și-au încheiat cu succes turneul din Insulele Canare cu participarea la ultima manifestare culturală din Valsequillo, acolo unde celebrul tenor român, Florin Ormenișan, a oferit spre audiție publicului prezent două piese celebre: ”O sole mio” și ”Santa Lucia”, fiind la rându-i premiat cu aplauze furtunoase.

La finalul spectacolului, în aplauzele publicului, președintele Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F., prof. dr. Dorel Cosma și vicepreședintele acesteia – Jose Antonio Vinas Mira au anunțat că Festivalul de Folclor ”Salitre del Faycan” va face parte începând cu anul 2017 din calendarul festivalurilor aflate sub patronajul Federației Mondiale de Folclor, aceasta reprezentând o garanție a calității și valorii artistice ale grupurilor participante la orice festival de acest gen. 

Doris Gîța