ATMOSFERĂ VIENEZĂ LA CONCERTUL DE BOBOTEAZĂ

Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița au oferit aseară, la ”Teatrul de Vară”, un splendid şi captivant Concert de Bobotează care s-a desfăşurat într-o adevărată atmosferă Vieneză, la care a participat un numeros public, aproximativ 400 de persoane iubitoare de muzică cultă de calitate.

În deschiderea actului cultural a vorbit despre importanţa evenimentului, despre semnificaţia lui pentru bistriţeni, despre valoarea artiştilor şi a repertoriului Prof.Dr. Dorel Cosma - directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa - care a transmis următorul mesaj: ”Încercăm, ca de fiecare dată, să vă oferim de Bobotează un concert deosebit, o mică Viena dacă vreți aici la Bistriţa, în speranţa că la anul pe vremea aceasta vă vom invita la ”Palatul Culturii”, când totul va fi gata. Avem bucuria să avem oaspeți deosebiți la concertul de Bobotează din acest an, și spun acest lucru fiindcă Opera din Brașov, Orchestra Operei din Braşov este pentru prima dată la noi. Am încercat de-a lungul timpului să venim în fața dumneavoastră cu orchestre diferite şi vom continua cu această idee, pentru ca Bistriţa să-şi facă o imagine asupra operelor pe care le avem la nivel naţional. Nu pot decât să le mulțumesc prietenilor noștri din Brașov și prietenului nostru, bistrițeanul nostru, Florin Ormenișan care este un tenor deosebit și totodată un apropiat al instituției noastre cu care colaborăm în realizarea acestor concerte”.

Mai apoi a fost invitat Primarul Municipiului Ing. Ovidiu Teodor Crețu, care a dat startul Concertul de Bobotează, care încheie sărbătorile de iarnă şi deschide în acelaşi timp activităţile culturale din 2015, dar nu înainte de a transmite următorul mesaj: ”Spuneam anul trecut că l-am numit Concert de Bobotează ca să nu se confunde cu cel de Anul Nou de la Viena întrucât Bistriţa, într-un top al altitudinii, este superioară Vienei cu 34 sau 38 de metri. Concertul de Bobotează este o încheiere a acţiunilor pe care Municipiul Bistrița le organizează prin Centrul Cultural Municipal cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Acest concert de Bobotează îl dorim să fie cireaşa de pe tortul pe care am dorit să vi-l oferim cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Începe Anul Nou, care, ne spune calendarul, că începe în 31 Decembrie la ora 24:00 sau 1 ianuarie la 00:01. Noutatea este de fapt în noi, noi suntem cei care ne schimbăm, noi putem determina ca anul să fie unul nou, dacă vom aborda o simţire nouă, o trăire nouă, şi ne vom înnoi prin noi înşine. Faţă de noi şi faţă de cei care sunt în jurul nostru. Vă mulţumesc pentru faptul că în 2014 aţi fost alături de mine şi de echipa pe care o conduc în cadrul Primăriei, pentru ceea ce a însemnat evoluţia Bistriţei spre acel oraş pe care ni-l dorim cu toţii, o Bistriţă europeană. Acest concert face parte din seria manifestărilor care atestă europenizarea municipiului nostru. Să aveţi un an bun, frumos, fericit, cu multe realizări, la sfârşitul căruia să spuneţi: a fost frumos, păcat că a trecut!”

A urmat mai apoi concertul oferit de Orchestra Operei din Braşov dirijată de Alexandru Ilie, soprana Ramona Păun, tenorul Florin Ormenişan şi basul Dragoljub Bajic de la Opera din Belgrad care au avut o evoluție deosebită, cu un repertoriu bine ales din care nu au lipsit Johann Strauss fiul: Liliacul – Uvertură (Orchestra Operei Braşov), Charles Gounod: Romeo şi Julieta, Je veux vivre (Ramona Păun), Gioacchino Rossini: La danza (Florin Ormenişan), Johannes Brahms: Dans ungar nr. 5 (Orchestra Operei Braşov), Gioacchino Rossini: Bărbierul din Sevilla – La calunnia (Dragoljub Bajic), Eduardo di Capua: O sole mio (Florin Ormenişan), Ernesto de Curtis: Non ti scordar di me (Ramona Păun), Georges Bizet: Carmen – preludiu (Orchestra Operei Braşov), Gaetano Donizetti: Don Pasquale – Son rinato (Dragoljub Bajic, Florin Ormenişan), iar după pauză Johann Strauss fiul: Dunărea albastră (Orchestra Operei Braşov), Giuseppe Verdi: Vespri siciliani – O tu Palermo (Dragoljub Bajic), Johann Strauss fiul: Liliacul – Mein herr marquis (Ramona Păun), Giuseppe Verdi: Rigoletto – La donna e mobile (Florin Ormenişan), George Gershwin: Porgy and Bess – I got plenty of nothing (Dragoljub Bajic), Franz Lehar: Văduva veselă – Lippen schweigen (Ramona Păun, Florin Ormenişan), Franz Lehar: Țara surâsului – Dein ist mein ganzes Herz (Florin Ormenişan), Miguel Nieto, Geronimo Gimenez: Me llaman la primorosa (Ramona Păun), Piotr Ilici Ceaikovski: Spărgătorul de nuci – Valsul florilor (Orchestra Operei Braşov).