A CONDUS DESTINELE CULTURII BISTRIȚENE ȘI A ÎNFIINȚAT FESTIVALURI DE RENUME. POMPEI ȘTEFĂNESCU A TRECUT LA CELE VEȘNICE!

O veste tristă s-a abătut peste oamenii care slujesc cultura, dar şi peste cei care l-au cunoscut pe profesorul Pompei Ştefănescu, cel care a condus destinele culturii judeţului, atât în calitate de director al Bibliotecii, cât mai ales de şef al Comitetului pentru Cultură şi Artă.


Slujba priveghiului va avea loc azi, de la ora 18.00, la Capela de lângă Domus, acolo unde mâine, începând cu ora 12.00, va avea loc slujba prohodului şi-l vom conduce pe ultimul drum.
A fost apropiat al redacţiei noastre unde venea de fiecare dată cu mare drag şi vorbea despre soarta culturii de ieri şi de azi. Mai mult, a realizat la noi, în ultimii ani, rubrica „Epistole de altădată”, în cadrul căreia ne-am întâlnit cu scrisorile unor importanţi oameni de cultură. Momente memorabile din jurnalul culturii bistriţene vor rămâne scrise în cele două volume publicate – „Poveste adevărată – Rânduri dintr-un jurnal incomplet”, căruia i se adaugă un al doilea volum cu acelaşi titlu, ambele apărute la Editura Barna’s din Bistriţa.


Mergând pe urmele cărţii la 15 septembrie 1962 îl găsim pe tânărul Pompei profesor calificat al şcolii din Cociu. În anul 1965 este director la Biblioteca Raională Bistriţa. În ’66 îl găsim la Comitetul de Cultură şi Artă ca inspector. Lucruri multe şi frumoase datorează cultura judeţului domnului Pompei Ştefănescu. Merită amintit faptul că a fost printre cei care au luat parte, în anul 1968, odată cu constituirea Comitetului pentru Cultură şi Artă, la înfiinţarea unor renumite festivaluri – Regele Brazilor, Hora la Prislop, Rapsodia Trişcaşilor etc. Mai amintim contribuţia la dezvelirea bustului scriitorului Liviu Rebreanu – 1 noiembrie 1970, dezvelirea statuii lui George Coşbuc – 7 mai 1978.


Bunul Dumnezeu să-l aşeze în rândul drepţilor şi să-i dea odihnă veşnică.

Colectivul Palatului Culturii Bistrița, alături de managerul instituției, prof. dr. Dorel Cosma aduce un ultim omagiu familiei Ștefănescu.