70 DE ANI DE LA NAȘTEREA LEGENDEI ROCK FREDDIE MERCURY

Legenda rock-ului Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) s-a născut la 5 septembrie 1946, la Stone Town, în Zanzibar. Numele său este derivat din Bulsar, un oraș din sudul statului Gujarat, India Britanică. Părinții artistului, Bomi și Jer Bulsara, erau persani. Mercury și-a petrecut copilăria în India. La șapte ani a început sa studieze pianul, iar la opt, părinții l-au înscris la un internat în stil englezesc din Panchgani, unde a căpătat porecla ''Freddie''.


Părinții artistului s-au mutat din Zanbizar în Anglia, în 1964. După ce a absolvit facultatea, tânărul Freddie a vândut haine second-hand și a lucrat pe aeroportul din Heathrow. În aprilie 1970, împreună cu chitaristul Brian May și toboșarul Roger Taylor pune bazele unui grup nou — Queen. Cam în aceeași perioadă, solistul decide să-și schimbe numele din Bulsara în Mercury, potrivit site-ului bestmusic.ro.

În 1971, după numeroase încercări cu diverși bateriști, John Deacon va fi cel ales pentru completarea cvartetului. Queen era în formă completă și se putea lansa în munca de compoziție care le va aduce succesul. În 1972, Mercury scoate la iveală talentul de grafician pentru a crea logotypul grupului, cunoscut sub numele de ''Queen crest''; în mijloc se găsește un Q enorm, încadrat de simbolurile zodiacale ale celor patru membri ai formației, potrivit site-ului www.cinemarx.ro. 

Primul album al grupului a fost bine primit de critică și are un succes comercial rapid. În același timp, Mercury se ambiționează să creeze stiluri cu adevărat inovatoare. În 1975, el reușește acest lucru prin albumul său ''A Night at the Opera'', care îi oferă trupei Queen o reală notorietate internațională. Piesa ''Bohemian Rhapsody'' devine ani de-a rândul emblematică pentru creativitatea grupului și mai ales a solistului său, care a compus-o aproape integral folosind mijloace inedite pentru acele timpuri.

Din primii ani, grupul s-a dovedit a fi un avangardist al clipului, făcând din acesta un adevărat mijloc de exprimare artistică. Clipul filmat pentru această rapsodie nu face excepție, utilizând efecte video ingenioase pentru bugetul restrâns ce i-a fost alocat.

Mercury este animat de dorința de a compune un album personal. Îl întâlnește pe Giorgio Moroder, compozitor și orchestrator, care-i sugerează o versiune modernizată a celebrului film al lui Fritz Lang, ''Metropolis''. Rezultatul va fi primul single a lui Mercury, ''Love Kills'', din 1984.

În 1985, Mercury colaborează la compunerea comediei muzicale ''Time avec Dave Clark''. În același an scoate al doilea album solo, ''Mr. Bad Guy''. Anul 1986 este un an cheie pentru grup — înregistrează și lansează albumul ''A Kind of Magic'', compus pentru a ilustra filmul ''Highlander''; începe un turneu european, care va fi însă și ultimul, pentru că boala lui Mercury nu-i va mai da posibilitatea acestuia să reînnoiască acest fel de experiență, prea obositoare. Acest ''Magic Tour'', este și el un album de succes: ''Live Magic'' și este făcut la puțin timp după aceea. Membrii grupului doreau un concert care să aibă dimensiuni nemaintâlnite la niciun concert al vreunui grup. Va fi celebrul ''Live at Wembley''. Înregistrările video de la acele concerte au arătat stilul și exuberanța Mercury, care a terminat cele două apariții drapat într-o mantie tivită cu hermină și pe cap cu o replică perfectă a coroanei regale britanice, cântând ca ultimă ''melodie'' Imnul oficial al Marii Britanii: ''God Save the Queen''. 

Albumul ''The Great Pretender'' a apărut în 1987, format din reprize muzicale rearanjate de Mercury. În același an, doctorii i-au dat verdictul: Mercury este infectat cu HIV. 1988 este anul când lansează al doilea și ultimul său album pe care apare materialul ''Barcelona''. Acest album este concretizarea visului său, de a se apropia de lumea operei, dar mai ales este îndeplinit visul de a lucra cu o celebră soprană, Montserrat Caballé. Albumul este primit cu elogii de critică, iar cântecul devine imnul național al orașului natal al sopranei Montserrat Caballé (Barcelona) și tema oficială a Jocurilor Olimpice din 1992, precizează cinemarx.ro.

În perioada 1990-1991 au loc ultimele înregistrări cu Queen, iar ultima sa compoziție, ''A Winter's Tale'', evocă regiunea Montreux unde a petrecut mult timp. Clipurile realizate pentru albumul ''Innuendo'', în special ''I'm Going Slightly Mad'', îl arată foarte trist și obosit. La 20 februarie 1990, Freddie Mercury a avut ultima apariție publică la premiile British Awards. Queen a fost premiată. Cu toate că era deosebit de bolnav, el insista să înregistreze melodii și clipuri (''Headlong'', ''I'm Going Slightly Mad'' și ''These Are the Days of Our Lives'', ultimul său videoclip). Știind de moartea sa iminentă, înregistrează ''The Show Must Go On'', fiind considerat un soi de testament destinat publicului său.

La 23 noiembrie 1991, Mercury anunță că are SIDA. Pneumonia de care suferea de mai multe săptămâni a fost aceea care i-a grăbit sfârșitul. Freddie a murit la 45 de ani, în ziua de 24 noiembrie 1991.

Statuia lui Freddie Mercury pe malul lacului Léman din Montreux îl reprezintă exact așa cum a fost îmbrăcat la deschiderea concertului de pe Wembley din 1986. După moartea lui Freddie Mercury, grupul nu a încetat oficial să existe, iar fiecare membru a început o carieră solo. Membrii rămași au fondat Mercury Phoenix Trust și au organizat așa numitele Freddie Mercury Tribute. La 20 aprilie 1992, 27 de artiști s-au adunat alături de May, Deacon și Taylor pentru un concert caritabil, având ca scop strângerea de fonduri pentru cercetarea bolii SIDA.

Pe parcursul carierei sale, Freddie Mercury a susținut mai mult de 700 de concerte prin lume cu Queen. Grupul a fost primul care a umplut stadioane în America de Sud, doborând recordul mondial de asistență la Morumbi Stadium din Sao Paulo. În 1986, turneul european Queen a culminat cu concertul de la Budapesta, ce a avut loc în fața a 80.000 de persoane.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)