35 DE ANI DE CÂNT AI CORULUI ”APPASSIONATA”

Dacă sunt mulţi sau puţini 35 de ani, depinde din ce perspectivă priveşti. Pe de-o parte ni se par puţini nouă celor dintru începuturi aici, împreună. Ca ieri ne-am adunat sub cupola generoasă a casei municipale de cultură, venind prin timp alături, aici întâlnindu-ne şi cunoscându-ne, aici căsătorindu-ne cântând, aici crescându-ne copiii prin repetiţii cântând, de aici petrecându-i pe unii colegi pe drumul de dincolo cântând şi plângând, aici căsătorindu-ne acum copiii tot cântând. Cântând sub bagheta aceluiaşi Franco, părintele corului! Pe de altă parte 35 de ani înseamnă maturitatea deplină a unei vieţi, o cale lungă de urcuşuri şi coborâşuri bătută de vânturi, uneori adiind uşor, alteori mai vijelios.

Ca trend însă, am înscris în peisajul local şi nu numai un parcurs artistic ascendent muncind cu tenacitate alături unul de altul şi toţi împreună alături de dirijorul nostru beneficiind de bune auspicii. Acestea au purtat cântul nostru pe o rază de mii de kilometri în jurul Bistriţei prin judeţ apoi şi la Cluj, la Târgu Mureş, la Baia Mare şi Vişeu, Vatra Dornei, Suceava, Oradea, Lugoj, Reşiţa, Braşov, Piteşti, Bucureşti şi-n alte locuri din ţară, dar şi mai departe în ţări ca Italia, Franţa, Spania, Polonia, Austria, Germania, Republica Moldova, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Turcia.

Au fost până acum mii de ore de repetiţii pentru susţinerea a sute de concerte, turnee şi festivaluri valorificând un masiv şi complex repertoriu format din sute de piese a capella sau vocal-simfonice, de la giuvaierurile madrigalelor Renaşterii, până la contorsionatele compoziţii corale ale actualei creaţii postmoderne.

Şi dacă am cântat iată în atâtea ţări străine, vă rog să mă credeţi că am făcut-o întotdeauna aşa încât nu ne-a fost ruşine niciodată de corul nostru şi de dirijorul nostru. Am cântat cel puţin la fel de bine ca celelalte formaţii corale din alte ţări europene cu care ne-am confruntat în turnee şi festivaluri. Deci din punct de vedere al artei interpretative corale prin noi Appassionata, Bistriţa este de mult situată la nivel european.

Aşa cum ne vedeţi acum, cântăm împreună cu sora noastră mai mare „Viva la musica” din Cluj-Napoca. Suntem două coruri surori deoarece avem acelaşi tată-dirijor, pe Franco. Sub un generic simbolic „Appassionata – Viva la musica” sau „Viva la musica – Appassionata” cântăm împreună de câţiva ani. Trebuie precizat că aceasta este o soluţie de-a ne putea prezenta mai ales în străinătate onorabil, pentru că să ştiţi că aceste ieşiri externe necesită întotdeauna şi o contribuţie financiară a fiecărui corist şi este greu pentru o formaţie corală mică să-şi găsească formula structurală de echilibru necesară pentru asemenea prestaţii, unde nu se face nici o distincţie între profesionişti şi amatori. Ultima experienţă de acest gen a fost în vara aceasta la Festivalul „International Domkonzerte – Saint Blasien 2015” din Germania. Despre cum ne-am prezentat acolo, ca să fiu mai credibil, vă citez un fragment din ziarul german „Badische Zeitung” din 24 august 2015:

„Sâmbătă s-a format o coadă lungă în faţa Domului, în aşteptarea concertului comun al corurilor „Viva la musica – Appassionata” cât timp credincioşii, unii cu buchete de flori făcute de ei, au mai sărbătorit înălţarea la cer a Mariei. Parcă programul a fost alcătuit în mod special pentru această sărbătoare, seara de concert a impresionat, corul marcând de la început (...) capacitatea sa specială de a înterpreta încet, interiorizat, foarte legato şi armonic perfect acordat... Ca bis oferit spectatorilor, care au aplaudat în repetate rânduri, corurile au prezentat mai multe piese folclorice ale ţinuturilor natale, care au arătat o cu totul altă latură a corului, cu staccati rapide, melodii vesele şi secvenţe de ecou pline de efect.”

Păstrând coordonatele comparativ-metaforice familiale v-aş spune că, dacă Appassionata îl are ca tată pe Franco şi iată cântă împreună cu o soră mai mare „Viva la musica”, să ştiţi că avem şi o mamă. Mama noastră artistică este Centrul Cultural Municipal care prin conducerea lui reprezentată acum de                  Dl. Prof. Dr. Dorel Cosma ne-a dat aripi, ne-a îndrumat în viaţă şi ne ajută în continuare chemându-ne acasă în fiecare săptămână la repetiţie, purtând grijile infrastructurale pentru cor, corişti, dirijor şi activităţile artistice locale.

Mulţumim că nu ne-ai abandonat, Franco!

Mulţumim că eşti întotdeauna alături de noi, Viva la Musica prin Wili Shreiber, Tavi Sandu şi toţi ceilalţi corişti!

Mulţumim că ne ţii lângă inima ta, Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal!

Mulţumim Domnule Primar că sunteţi alături de noi şi astăzi!

Mulţumim, dragul nostru public fidel şi stabil chiar dacă nu foarte numeros!

35 de ani de cântec coral elevat sub o emblemă beethoveniană, aici la Bistriţa realizat cu perseverenţă de un grup de artişti amatori inimoşi, conduşi de un mare artist cu suflet larg, bunul nostru prieten al tuturor, Franco! Acum nu demult dirijorul nostru a adăugat celor 25 de ani pe care-i avea când lua naştere Appassionata, pe cei 35 de ani ai corului nostru împlinind 60 de ani.

 

                             La mulţi ani, dragă Maestre!

 

                             La mulţi ani, Appassionata!

 

                                                                                        Mircea Chira

                                                                                         preşedinte

                                                                                   Corul Appassionata