24 IANUARIE - MICA UNIRE - SĂRBĂTORITĂ ȘI LA BISTRIȚA

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

La Bistrița a fost sărbătorită această zi la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii unde a avut loc o paradă militară urmată de un ceremonial religios oficiat de preoții mai multor confesiuni religioase. Oficialitățile județului au fost și ele prezente, intonând imnul României alături de toți bistrițenii. Primarul Ovidiu Crețu a ținut un discurs prin care a marcat semnificația zilei, iar, apoi, a fost depusă și o coroană de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii.

Soliștii Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” au interpretat câteva cântece patriotice alături de oficialități și de cetățenii urbei noastre, după care, la final, toată lumea s-a prins în Hora Unirii.

Doris Cosma